FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: dmar
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je na svečanosti u povodu Dana policije da će Hrvatska za dvije godine aplicirati za pristup "schengenskom prostoru" i time pokazati da je spremna za nove zadatke i izazove. "Za dvije godine ćemo aplicirati, najprije što možemo, i podnijeti prijavu za procjenu hrvatske sposobnosti za ulazak u schengen", kazao je Milanović dodajući da je za primjenu schengenskih pravila važna europska financijska pomoć, ali nije presudna. "Pomicanjem granice prema jugu i istoku želimo olakšati posao Slovencima i Mađarima, a to nije posao za slabe nego za profesionalce i one koji svakog dana rade na sebi", ocijenio je. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da rad policije u protekloj godini najbolje pokazuju statistike prema kojima je zabilježen pad svih kaznenih djela za gotovo devet posto, dok je samo ubojstava u prvih osam mjeseci bilo 26,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Uz sudjelovanje u međunarodnim akcijama razbijanja krijumčarskih lanaca droge, ljudi i oružja ministar se pohvalio i većim brojem prijavljenih kaznenih djela organiziranog kriminala za čak 186 posto.

ZAGREB - Zagrebački holding ide u restrukturiranje, a sedam bivših podružnica postat će trgovačka društva, odlučili su većinom glasova zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nakon burne rasprave o problemima u Holdingu i optužbi nekih zastupnika da Uprava Holdinga nema viziju ni strategiju što i kako dalje. Za restrukturiranje je glasovalo 25 zastupnika, a 21 je bilo protiv. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je "Holding je pacijent na aparatima i više nemamo vremena", a sindikatima i oporbenim zastupnicima poručio je da nema alternative njegovu restrukturiranju. Davor Bernardić je u ime Kluba SDP-a istaknuo kako Grad treba biti istinski servis građanima, a Holding treba profesionalno obavljati komunalne djelatnosti. Andrija Mikulić iz HDZ-a ocijenio je neistinom izjavu Bandića da radnicima u Holdingu i Gradskoj upravi neće biti isplaćene plaće ako Gradska skupština ne podrži restrukturiranje Holdinga. Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji smatra kako je to prvi korak u restrukturiranju, a u drugom koraku traži da se plan restrukturiranja stavi na stol za svaku podružnicu.

ZAGREB - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara prekinuo je danas štrajk koji je trajao devet dana, izvijestila je čelnica sindikata Anica Prašnjak nakon petosatnog sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. Medicinske sestre sutra će se pridružiti pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja u Ministarstvu zdravlja zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. Prašnjak kaže da će se uvažiti zahtjevi za vrednovanjem njihovih kvalifikacija kroz koeficijente po stupnju obrazovanja te omogućiti zapošljavanje na radna mjesta sestara koje su umirovljene ili su preminule. Ostojić očekuje da će se nakon dva do dva i pol mjeseca potpisati granski kolektivni ugovor, sukladno hrvatskim pozitivnim propisima i europskoj praksi. Hrvatski liječnički sindikat, koji je napustio današnji sastanak u Ministarstvu, nastavlja sa štrajkom, a njegov predsjednik Ivica Babić izjavio je da se liječnici primiču radikalizaciji štrajka. O daljnjim koracima izvijestit će javnost sutra u 10 sati.

ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, potaknuta prijavama roditelja i najavama širenja štrajka i na primarnu zdravstvenu zaštitu, uputila je Ministarstvu zdravlja, Hrvatskom liječničkom sindikatu i Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara i medicinskih tehničara preporuku o zaštiti djece za vrijeme štrajka u zdravstvenom sustavu. Zabrinuta za zdravlje djece i ostvarivanje njihovog ustavnog prava na zdravstvenu zaštitu, pravobraniteljica je preporučila svima zaposlenima u zdravstvenom sustavu da i u uvjetima štrajka vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, kako to nalaže Konvencija o pravima djeteta. Uputila je apel sukobljenim stranama da ne dopuste da ijedno dijete ispašta zbog njihovog konflikta i nemogućnosti postizanja dogovora.

RIJEKA - Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako je u navodnoj aferi s Jadranskim pomorskim servisom (JPS), u koju je prema pisanju dijela medija upleten i ministar financija Slavno Linić, nakon anonimne kazne prijave iz 2011. proveden "niz radnji", ali policija još nije dovršila kriminalističko istraživanje. U priopćenju naslovljenom "Odgovor novinaru internetskog portala Index.hr" Državno odvjetništvo navodi da je nakon anonimne kaznene prijave i naknadnih posebnih izvješća proveden niz provjera nadležnih tijela od carine, Ureda za sprječavanje pranja novca, područnih ureda porezne uprave, Ministarstva financija preko banaka do policije koja još nije u cijelosti dovršila kriminalističko istraživanje, a dostavila je nekoliko posebnih izvješća. Index.hr već danima objavljuje članke po kojima Liniću prijeti istraga zbog sumnji da je u Trstu imao tajni bankovni račun na koji je primao mito. Linić je odbacio te tvrdnje i nazvao ih "lažima i obmanama".

ZAGREB - Premda je HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak predložio da se šatori maknu s pet najljepših gradskih trgova u središtu Zagreba, većina u Gradskoj skupštini odlučila se za prijedlog skupštinskog Odbora za komunalne djelatnosti kojim traže od gradonačelnika Milana Bandića da izmjeni akte kojima se utvrđuje izgled, sadržaj i djelatnost u privremenim objektima, te rok dokad mogu biti postavljeni na javnim površinama. "Na taj način dali bismo šansu nadležnim gradskim uredima da to osmisle", rekao je predsjednik odbora Vladimir Ferdelji dodavši kako, ako to za dva mjeseca ne učine, Gradska skupština može jednostavno zabraniti šatore na trgovima. Skupština je izmijenila odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, pa psi više neće imati pristupa na dječja igrališta, neograđena školska i vrtićka dvorišta, te neograđene sportske terene i cvjetnjake.

RIJEKA - Ministar uprave Arsen Bauk za posjeta sjedištu Talijanske unije govorio je o dvojezičnosti te najavio da pokreće sastanke na područjima na kojima je, temeljem zakona, ona obvezna, da bi se utvrdilo kako zakonske odredbe provesti bez komplikacija. Bauk je ocijenio da pitanje dvojezičnosti, to jest dvaju pisama, nije u prvi plan došlo na najbolji način. Ta se tema otvorila možda na najtežemu mjestu, u Vukovaru, rekao je i najavio sastanke na područjima na kojima je dvojezičnost obvezna. Ocijenio je da su sukobi u vezi s dvojezičnosti i dva pisma "više na relaciji Hrvata i Hrvata nego Hrvata i Srba". Predsjednik Talijanske unije Furio Radin predložio je da se u uredima državne uprave u Rijeci otvori šalter ili točka za pripadnike talijanske nacionalne manjine kao referentno mjesto koje svjedoči da talijanski jezik ima svoje mjesto u državnoj upravi. Osim toga, trebalo bi utvrditi razinu dvojezičnosti u državnim tvrtkama na području Istre, u poslovnoj administraciji te u odnosu prema građanima.

ZAGREB - Saborski zastupnici većinom glasova su podržali prijedlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi trebao pojednostaviti korištenje besplatne pravne pomoći i proširiti krug korisnika koji bi imali pravo na nju. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt rekla je da se primjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u velikoj mjeri pokazala neodgovarajućom i nefunkcionalnom - prije svega zbog složenosti postupka za odobravanje pravne pomoći, relativno uskog kruga korisnika besplatne pravne pomoći, te ograničenog opsega pravnih problema u kojima se pravna pomoć može odobriti. Osim toga imovinski kriteriji su bili prilično strogo postavljeni. Stoga su se svake godine u državnom proračunu smanjivala sredstva za besplatnu pravnu pomoć, jer su bila iskorištena puno manje od planiranog. "Od 2009. sredstva za pravnu pomoć su zbog male realizacije smanjena za 78 posto, iako je broj podnesenih zahtjeva od 2009. do 2012. porastao za 55 posto", upozorila je Artuković Kunšt.

ZAGREB - Hrvatski carinici uništili su 7.700 krivotvorenih Ice Watch satova, proizvedenih u Kini, koji su se trebali prodavati na hrvatskom tržištu. U carini ističu da je akcija rezultat uspješne suradnje Ice-Watch zastupnika s hrvatskim carinicima i Državnim inspektoratom, koji su zajedničkim naporima i prema novim propisima EU uspjeli osujetiti planove i onemogućiti nezakonito poslovanje uvoznicima krivotvorinama. Krivotvoreni satovi uništeni su u zagrebačkoj carinskoj ispostavi na Jankomiru, a kako se radilo o velikoj količini zapljenjene robe njihovo je razbijanje trajalo gotovo cijeli dan.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙