FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dmar
ZAGREB, 1. listopada 2013. (Hina) - Pregled događaja iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina u slučaju Fimi media. Riječ je o optužnici koju je Uskok podnio u lipnju, nakon što je u srpnju prošle godine povukao prvu optužnicu protiv Kirina. Njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan ponovno je ustvrdila da je u Kirinovom slučaju Uskok zakasnio s podizanjem optužnice, odnosno da je probio zakonom propisane rokove. "Slučaj će se zbog toga sigurno na kraju naći pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu gdje je Hrvatska već izgubila niz sporova", kazala je odvjetnica. Bivšeg ministra, koji se nakon odlaska iz Vlade vratio na dužnost gradonačelnika Virovitice, Uskok tereti da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a. Uskok tvrdi da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za oko 7,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović pozvala je danas, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, sve državne institucije, organizacije civilnog društva i širu javnost da se aktivno uključe u suzbijanje negativnih trendova negiranja starenja i starosti, što utječe na globalno nerazumijevanje potreba starijih osoba i gubljenje njihove uloge u društvu. Opća skupština UN-a 1990. je proglasila 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, a pučka pravobraniteljica podsjeća na doprinos starijih osoba u izgradnji suvremenog društva, njihovo znanje, mudrost i iskustvo koje nam prenose i mogu prenijeti, upozoravajući da je starenje stanovništva, uz gubljenje uloge starijih osoba u društvu, manjak uvažavanja te neprihvaćanje, rezultiralo brojnim stereotipima i predrasudama. SSSH upozorava da su hrvatski umirovljenici treći po riziku od siromaštva u Europskoj uniji (iza Cipra i Bugarske), a udio prosječne mirovine u prosječnoj neto plaći često pada ispod minimuma dopuštenog Konvencijom 102 Međunarodne organizacije rada. Upozoravaju i da 120.000 osoba starijih od 65 godina nema nikakvih prihoda. U Hrvatskoj živi 758.633 osoba starijih od 65 godina, što je 17,7 posto ukupnog stanovništva. Prema popisu stanovništa, prosječni stanovnik Hrvatske ima 41,7 godina, čime se Hrvatska svrstala među zemlje sa starom strukturom stanovništva.

ZAGREB - Od danas je na snazi nova cijena police dopunskog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koja za sve osiguranike iznosi 70 kuna mjesečno. Osiguranici koji već imaju ugovorenu policu, koju sami plaćaju, uplaćivat će 70 kuna mjesečno na isti na račun kao i do sada i na isti poziv na broj. Za umirovljenike koji su temeljem administrativne zabrane putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) ugovorili plaćanje premije, HZZO će obaviti korekciju iznosa premije, te stoga umirovljenici ne trebaju dolaziti u ispostave HZZO-a niti HZMO-a. Osiguranici koji plaćaju premiju trajnim nalogom putem OTP banke, Diners cluba ili American expressa, ne moraju činiti ništa jer će HZZO izravno obaviti sve potrebne radnje oko promjene visine mjesečne premije. Oni koji imaju ugovoreni trajni nalog u drugim bankama ili na obračunu plaće, trebaju sami dati nalog da im se izvrši korekcija mjesečnog obroka do dana dospijeća mjesečne premije u listopadu. Osiguranicima koji su unaprijed platili premiju obračunat će se preplaćeni iznos i dobit će obavijest o visini tog iznosa uz mogućnost umanjenja buduće obveze plaćanja ili mogu zatražiti da im se preplaćeni iznos vrati. HZZO-ovo dopunsko zdravstveno osiguranje i dalje u potpunosti pokriva sudjelovanje u svim vrstama zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (tzv. participacije), kao i plaćanje participacije od 10 kuna za pregled u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te pri izdavanju lijeka u ljekarni.

LJUBLJANA/ZAGREB - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane odbacio je optužbe Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koje je Stožer iznio u svojem zahtjevu da se Jadranki Kosor oduzme titula počasne građanke Vukovara. Stožer iznosi niz insinuacija o IFIMES i pojedinim njegovim članovima, pokušavajući na taj način iz unutarnjopolitičkih potreba diskreditirati bivšu premijerku Jadranku Kosor, tvrdi IFIMES. Stožer je optužio Jadranku Kosor da je "dopustila nasilje vladajućih nad zakonom i žrtvom Vukovara", a kao pojašnjenje za njezine navodne grijehe ističe da je ona potpredsjednica IFIMES u kojem su i "nelustrirani" Budimir Lončar, Stipe Mesić i genaral JNA Blagoje Grahovac. Povezivanje Jadranke Kosor s generalima JNA je u najmanju ruku zlonamjerno s obzirom na njezino dosadašnje političko djelovanje i sve što je napravila za hrvatske branitelje. Ako je netko general ne znači da je automatski ratni zločinac, a i prvi hrvatski predsjednik i počasni građanin Vukovara Franjo Tuđman također je nekad bio general JNA, ističe IFIMES.

ZAGREB - Rasprava o izmjenama Zakona o zračnom prometu, kojima se tek treba provesti usklađivanje s pravnom stečevinom EU, jutros se u Hrvatskom saboru svela na žestoke optužbe oporbe na račun vlasti zbog stanja u Croatia Airlinesu i hrvatskim zračnim lukama. Vlada nema jasnu viziju hrvatskog zračnog sustava, optužio je HDZ-ov Branko Bačić. Po njegovim riječima, puno je dvojbi oko koncesioniranja Zračne luke Zagreb, a zapitao se i kako Vlada namjerava rješiti pitanje zračnih luka u Rijeci ili Osijeku. Ivan Šuker (HDZ) ustvrdio je da se sve svodi na rasprodaju, kako bi Vlada zakrpala rupe u proračunu. Nacionalnu se zrakoplovnu kompaniju u javnosti pokušava "baciti u blato", a zaposlenima se neće reći kakva je njihova sudbina kod budućeg koncesionara, rekao je Šuker. S nesposobnim se ljudima želi uništiti dobra kompanija, poručio je Miroslav Tuđman (HDZ) koji smatra da je razlog lošeg poslovanja te kompanije dovođenje "partijskih kadrova". "Na vrhu su nesposobni, a najsposobniji su dobili otkaz ili bili prisiljeni otići, i zato se ide s tezom da ju je najbolje prodati", tvrdi Tuđman.

ZAGREB - Zbog pogreške u sustavu elektroničke naplate prijevoza, ZET moli putnike da danas ne koriste vrijednosne karte te ih poziva da se, ako sumnjaju u pogrešno realiziranu transakciju tijekom plaćanja tim kartama, jave na besplatan telefon 0800 200 060. Sustav naplate bit će izvan funkcije povremeno tijekom dana, radi se na popravku kvara i još se ne zna koliko će to trajati. Tijekom popravka sustava kontrolori neće od putnika tražiti karte. ZET se ispričava korisnicima zbog tehničkih poteškoća nastalih implementacijom programskih nadogradnji, a putnici koji sumnjaju na pogrešno ostvarenu transakciju operateru Kontakt centra na besplatnom telefonu trebaju dati broj vrijednosne kartice, ime i prezime te broj tekućeg računa. Odmah nakon provjere prometa po kartici i utvrđivanja eventualne prekomjerne naplate, ZET će vratiti sredstva koja su pogreškom sustava umanjena.

ZAGREB - Ministarstvo kulture objavilo je poziv za predlaganje umjetničko-edukativnih programa ili radionica za dopunski program za vrtiće i škole Ruksak (pun) kulture za 2014. godinu, nakon pilot-programa provedenog u desetak obrazovnih ustanova diljem Hrvatske. Prijaviti se do 1. studenoga mogu umjetničke organizacije, udruge, ustanove u kulturi, samostalni umjetnici i sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi na području Hrvatske. Ruksak (pun) kulture je umjetničko-edukativni program namijenjen vrtićima, osnovnim i srednjim školama vezan uz umjetnost i kulturu, a provodit će ga stručnjaci, odnosno autori različitih umjetničkih praksi. Predložene radionice i programi trebaju pokrivati područje izvedbenih umjetnosti, likovnu umjetnost, filmsku umjetnost, književnost i kulturnu baštinu. Sve informacije o programu, kao i prijavnica, dostupni su na mrežnim stranicama Ministarstva, www.min-kulture.hr.

ZAGREB - Tročlano Upravno vijeće Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) s dva glasa "protiv" i jednim "za" nije prihvatilo program jedine kandidatkinje s natječaja, aktualne ravnateljice Snježane Pintarić, ocijenivši ga "krajnje neambicioznim", a konačnu odluku donijet će zagrebački gradonačelnik, koji po novom zakonu ima ovlasti imenovanja ravnatelja muzeja. Sada će se najvjerojatnije imenovati vršitelj dužnosti ravnatelja, koji bi trebao biti netko iz same kuće u dogovoru s osnivačem Muzeja, Gradom Zagrebom, rekao je Tihomir Milovac, član Upravnog vijeća koji je uz Petra Barišića bio protiv programa Snježane Pintarić. Vršitelj dužnosti imenuje se na najviše godinu dana i on raspisuje novi natječaj, dodao je Milovac, napomenuvši da se on niti na novom natječaju neće kandidirati za mjesto ravnatelja. Milovac smatra da je ponuđeni program dosadašnje ravnateljice bio isključivo tehničke prirode i krajnje neambiciozan te da nije pokazao viziju ili metodologiju kako doći do cilja, zbog čega je izgledalo da će MSU i dalje stagnirati i ići unatrag.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙