FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: dmar
ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da je Hrvatska kompromisom, po kojem bi izmijenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga stupio na snagu najkasnije 1. siječnja 2014., završila spor s Europskom komisijom (EK). "Ovo je gotovo. To je dogovor između mene i predsjednika EK Jose Manuel Barrosa od prije tjedan dana, i potpredsjednica Komisije Viviane Reding je u riječ pročitala što smo tada dogovorili", rekao je Milanović u intervjuu za Novu TV. Dogovoreno je da se zakon neće primjenjivati odmah, već od 1. siječnja 2014., što dokazuje da se o tome može razgovarati, istaknuo je Milanović dodavši kako i druge zemlje imaju sukobe ili nesporazume s EK. Milanović je naglasio da je EK, iako to Hrvatska nije očekivala, izravno pozdravila ono što hrvatska Vlada radi na zaštiti manjina u Vukovaru. "To je direktna poruka HDZ-u i svima onima koji ne žele poštivati hrvatski ustavni poredak, da prestanu, da se maknu i to shvate kao obavezu i kao doprinos da ovo bude malo bolja zemlja", rekao je. Svi koji primjenu europskog uhidbenog naloga svode na jednog čovjeka (Josipa Perkovića) imaju priliku glasanjem za izmjene Ustava zaista omogućiti istragu i procesuiranje ili izručenje Perkovića. Odbacio je optužbe da bi on ili Vlada štitili Perkovića od izručenja Njemačkoj, upozorivši kako je on zaštićen institutom zastare. "Da bismo ga izručili Njemačkoj moramo promijeniti Ustav jer je zaštićen zastarom. Zastara je razlog za odbijanje uhidbenog naloga i Njemačkoj i svakoj trećoj državi, a prepreka je i postupku u Hrvatskoj", ustvrdio je Milanović.

ZAGREB - Saborska se oporba žestoko obrušila na Vladin prijedlog izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, nazivajući ga "Vlahušićevim zakonom" i tvrdeći da će omogućiti komercijalizaciju dubrovačkih zidina i "kulturocid". Tim se izmjenama upravljanje dubrovačkim zidinama oduzima Društvu prijatelja dubrovačkih starina i prebacuje na Zavod za obnovu Dubrovnika. Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš ustvrdio je kako je ugovor između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačkih starina iz 1998. sklopljen protuzakonito, što ga čini ništetnim. HDZ-ov Frano Matušić podsjetio je da Društvo prijatelja dubrovačkih starina ne upravlja samo dubrovačkim zidinama, već i stonskim, Sokol kulom u Konavlima i drugim spomenicima, te upozorio da je nejasno što će se dogoditi s tim starinama. Laburist Zlatko Tušak rekao je da se zakoni u Hrvatskoj kroje po mjeri pojedinaca. "Tako smo imali Komadinin zakon o županima, imamo 'lex Perković', a ovaj zakon mogli bismo nazvati po aktualnom gradonačelniku Dubrovnika - Vlahušićev zakon", rekao je. Tatjana Šimac Bonačić (SDP) smatra da će predloženi zakon osigurati uvjete za rad Zavoda za obnovu Dubrovnika, te da zakon nije rezultat međusobne borbe Grada i Društva, kako prikazuju mediji. Upozorila je da nevladina udruga ostvaruje ogromne prihode gospodareći javnim dobrom, a država nema kvalitetne mehanizme kontrole tih prihoda.

ZAGREB - Saborska oporba pozvala je Vladu da povuče prijedlog da se varaždinskom kazalištu dodijeli titula nacionalnog kazališta, ocjenivši kako bi isti status, u tom slučaju, trebalo dobiti i virovitičko, šibensko, te kazalište Marina Držića iz Dubrovnika. U obranu varaždinskog kazališta stala je HNS-ova zastupnica Natalija Martinčević koja tvrdi da tim zakonom varaždinsko kazalište konačno dobiva status koji zaslužuje.

Prijedlogom izmjena Zakona o kazalištima Vlada je predvidjela i da intendanta zagrebačkog HNK, ako se u sedam dana ne postigne dogovor sa zagrebačkim gradonačelnikom, imenuje ili razrješava Vlada na prijedlog ministra kulture. Tu su odredbu oporbeni zastupnici protumačili kao pokušaj rješavanja krize upravljanja u zagrebačkom HNK, budući da se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne uspijevaju dogovoriti oko izbora novog intendanta. Krivcem za krizu u Zagrebu proglasili su ministricu jer "želi provesti kadrovsko rješenje koje njoj odgovara".

ZAGREB - Na poziv ministra zdravlja Rajka Ostojića, predsjednici sindikata liječnika Ivica Babić i sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak odazvat će se sutra na sastanak kako bi se riješila pitanja koja su dovela do štrajka u hrvatskim bolnicama. Sastanak je najavljen za 14 sati u Ministarstvu zdravlja, a dolazak su potvrdili i Babić i Prašnjak. Ostojić je za sutra u 10 sati u Ministarstvu sazvao i pregovore o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva, na koje bi trebala doći predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek. Čelnici triju sindikata odvojeno razgovaraju s Ostojićem jer Babić i Prašnjak ne žele sjesti za stol s Avberšek, koju optužuju da je "generator cijeloga spora" zbog kojega su oni u štrajku.

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv sedmorice pripadnika bivše JNA zbog ratnog zločina protiv dvoje hrvatskih civila 1991. godine u Drnišu, te je za njima izdana tjeralice, jer su nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima. Optužnicom se poručnika bivše JNA, makedonskog državljanina (1956.), tereti da je u prosincu 1991. godine u okupiranom Drnišu, tijekom oružanog sukoba između legalnih vlasti RH i paravojnih formacija tzv. krajine i vojske bivše JNA, zapovjedio šestorici podređenih vojnika da nasilno uđu u kuću bračnog para hrvatske nacionalnosti, koje su potom fizički zlostavljali i opljačkali, priopćilo je splitsko Županijsko državno odvjetništvo.

ZAGREB - Nova jedinstvena cijena police za sve osiguranike dopunskog zdravstvenog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 1. listopada iznosit će 70 kuna mjesečno, odlučilo je Upravno vijeće HZZO-a. Osiguranici koji već imaju ugovorenu policu, koju sami plaćaju, uplaćivat će 70 kuna mjesečno na isti na račun kao i dosad, te na isti poziv na broj. Postupno će se zamjenjivati dosadašnje iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja, a postojeća iskaznica će vrijediti do dana dostave nove iskaznice na kućnu adresu. Za umirovljenike koji su temeljem administrativne zabrane putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) ugovorili plaćanje premije, HZZO će izvršiti korekciju iznosa premije, te stoga umirovljenici ne trebaju dolaziti u ispostave HZZO-a niti HZMO-a.

ZAGREB - Stopa bolovanja značajno je smanjena u odnosu na prošlu godinu, pokazuju izvješća nadzora i kontrole koje je proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Ukupna stopa bolovanja u prvom polugodištu ove godine iznosila je 3,07 posto, dok je ukupna stopa bolovanja u istom razdoblju 2012. godine bila 3,32 posto. Iz Zavoda poručuju da će nastaviti s redovitim te izvanrednim kontrolama i nadzorom zdravstvenih ustanova i ostalih ugovorenih partnera.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙