FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BP podigao europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u četvrtak porasle, potpomognute rastom cijena dionica naftne kompanije British Petroleum (BP).

Londonski FTSE indeks porastao je 0,32 posto na 6.456 bodova, a frankfurtski DAX indeks za 0,02 posto na 8.631 bod. Jedino je u minusu bio pariški CAC, oslabivši 0,36 posto, na 4.141 bod.

Cijene dionica BP-a porasle su 0,7 posto nakon odluke američkog suda koja bi kompaniji mogla uštedjeti milijarde dolara dodatih troškova vezanih za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

"Ovo je mala ali važna vijesti za BP", kazao je Atif Latif, direktor u tvrtki Guardiana Stockbrokers. Cijene dionica BP-a pale su više od 30 posto otkad je u travnju 2010. zbog izlijevanja nafte zatvorena bušotina Macondo.

Tržišta ujedno nastavlja pritiskati fiskalna blokada u SAD-u. Neuspjeli pokušaji da se postigne dogovor o podizanju plafona za zaduživanje mogao bi gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u bankrot i zakočiti gospodarski oporavak.

"Tržišta i dalje očekuju da će u SAD-u na kraju biti pronađeno neko rješenje", konstatira Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Marketsa.

Potporu dionicama pružaju i očekivanja da će slabiji gospodarski podaci iz SAD-a prisiliti središnju banku da ustraje u blagoj labavoj monetarnoj politici. Dašak optimizma ulijevaju pak podaci o indeksu PMI za uslužni sektor eurozone i Kine.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,09 posto na 14.157 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙