FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zabluda je da će se ukidanjem poticaja na stambenu štednju ostvariti ušteda u državnom proračunu u skorije vrijeme, ističe Odbor za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) u priopćenju u kojem "želi demantirati današnju izjavu ministra financija Slavka Linića da će se ukidanjem poticaja za stambenu štednju ostvariti ušteda u proračunu". Iz HUB-a navode kako potencijalna ušteda po osnovi ukidanja poticaja od oko 100 milijuna kuna može biti vidljiva tek u proračunu za 2016. godinu, s obzirom na činjenicu da su ove godine isplaćeni poticaji za 2011., dok se poticaji za 2012. očekuju početkom 2014., a za 2013. početkom 2015. U slučaju ukidanja poticaja na stambenu štednju stambene će štedionice biti prisiljene odmah zaustaviti kreditnu aktivnost koja trenutno iznosi oko 600 milijuna kuna stambenih kredita godišnje, uz dodatnih 300 do 400 milijuna kuna štednih uloga klijenata koji se troše za stambene namjene, a što će se u značajnoj mjeri trenutno osjetiti u građevinskom sektoru i svim ostalim vezanim djelatnostima. Stambene štedionice svojim poslovanjem generiraju 0,17 posto BDP-a, a svojim poslovanjem stvaraju fiskalne prihode proračuna veće od 300 milijuna kuna godišnje, a koji će također izostati već 2014., ističu iz HUB-a.

BRUXELLES - Zagreb i Rijeka nalaze se na mediteranskom koridoru, koji se proteže od Pirenejskog poluotoka do mađarsko-ukrajinske granice, a krajnji istok Hrvatske na koridoru Rajna-Dunav i to su dva od devet glavnih europskih prometnih koridora koji će biti okosnica europske prometne mreže za koju će se u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju iz europskog proračuna izdvojiti 26 milijardi eura. Preko mediteranskog koridora, Hrvatska će biti povezana i s baltičko-jadranskim koridorom, od sjevera Italije do poljske obale na Baltiku. Europska komisija je u četvrtak objavila nove karte na kojima je prikazano devet glavnih koridora koji će biti okosnica za promet unutar europskog jedinstvenog tržišta i kojima će se bitno izmijeniti veze između Istoka i Zapada. U skladu s tim ciljem, financijska sredstva EU-a za prometnu infrastrukturu utrostručit će se za razdoblje 2014. – 2020. i iznositi 26 milijardi eura. Komisija navodi da je riječ o "najtemeljitoj reformi infrastrukturne politike od njezina nastanka 1980-ih", kojom se želi povezati postojeća rascjepkana mreža europskih cesta, željeznica, zračnih luka i kanala u jedinstvenu transeuropsku prometnu mrežu (TEN-T).

ZAGREB - Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) na današnjoj je sjednici zaključilo da bi zbog daljeg razvoja i investicija u turizmu bilo dobro da stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljske usluge ostane kakva je, 10 posto, te da treba osmisliti poticaje za domaće putničke agencije, male hotelijere i male kampove za investicije i povećanje prometa, posebno u predsezoni. Sjednica Vijeća, koje okuplja sve strukovne turističke udruge, sazvana je uoči Dana hrvatskog turizma, koji će se održati idući tjedan u Zadru, kako bi usvojila zaključke i prijedloge za sektor koje će poslati Ministarstvu turizma i Vladi. Vijeće je ocijenilo ovu sezonu dobrom s očekivanim fizičkim i financijskim ostvarenjima koji će biti nešto bolji od lanjskih. Uputili su i kritiku ministarstvima turizma i vanjskih poslova što se nisu na vrijeme organizirali zbog novog viznog režima pa je zabilježen pad prometa od oko 30 posto iz Rusije, Ukrajine i Turske. Porast fizičkog prometa ove godine u hrvatskom turizmu pripisali su najviše porastima u privatnom smještaju, što nikako ne bi smjelo biti okosnica daljeg planiranja, dok su prihodi, posebno u ugostiteljstvu najviše rasli pod utjecajem fiskalizacije i snižene stope PDV-a od početka ove godine.

BEOGRAD - Predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost Hrvatske (AIK) pozvali su u četvrtak, na srpsko-hrvatskom poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije (PKS) srbijanske tvrtke da ulažu u Hrvatsku i poručili da je suradnja moguća u brojnim područjima, a prije svega u turizmu. Ravnatelj AIK Damir Novinić rekao je na forumu u PKS da su hrvatska poduzeća u Srbiju uložila 600 milijuna eura u posljednjem desetljeću, a da je cilj potaknuti i ulaganja srbijanskih tvrtki u Hrvatskoj, jer su investicije u tom smjeru znatno manje. Novinić je u pozivu na ulaganja posebno istaknuo da veliki potencijali postoje u projektima poglavito u turizmu.

ZAGREB - Skupština Zračne luke Zadar sazvana za danas, na kojoj je trebala biti smijenjena direktorica te zračne luke Katica Pupić Bakrač, odgođena je za 4. studenoga jer se nisu odazvali članovi društva koji predstavljaju najmanje 70 posto temeljnog kapitala pa Skupština nije bila ovlaštena donositi odluke, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Skupština je odgođena za 4. studenoga i moći će, uz jednaki dnevni red, valjano donositi odluke bez obzira na visinu zastupljenog kapitala, kaže se u priopćenju. Tako bi Katica Pupić Bakrač 4. studenoga mogla biti smijenjena, bez obzira na protivljenje predstavnika Zadarske županije, Grada Zadra i Općine Zemunik Donji, koji nisu došli na današnju Skupštinu. U vlasničkoj strukturi Zračne luke Zadar država, odnosno Vlada ima 55 posto udjela, Zadarska županija i grad Zadar imaju po 20 posto, a općina Zemunik Donji pet posto. Grad Zadar, Zadarska županija i Općina Zemunik Donji protive se smjeni Katice Pupić Bakrač kojoj ministar Siniša Hajdaš Dončić i dio javnosti zamjeraju što si je isplatila bonus od 195 tisuća kuna za uspješno prošlogodišnje poslovanje zračne luke.

ZAGREB - Trgovački lanac Lidl Hrvatska predstavio je svoju novu robnu marku Okusi zavičaja koja obuhvaća 60 autohtonih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske, a koji su od danas kupcima dostupni u svim trgovinama Lidla. Linija Okusi zavičaja obuhvaća suhomesnate, riblje i mliječne proizvode, kruh i tjestetninu, voće i povrće, med i ulje, Lidl je na ovaj način želio dodatno podržati hrvatske proizvođače, a u planu im je pokušati tu novu liniju promovirati i plasirati i izvan granica Hrvatske. Predsjednik Uprave Lidl Hrvatska Boris Lukšić kazao je kako očekuju da će ove godina udio Lidla na hrvatskom tržištu biti 10 posto, a u idućoj godini planiraju rast udjela. Novinarima je predstavljen i logističko-distributivni centar u Jastrebarskom koji se prostire na 45 tisuća četvornih metara i kapacitet mu je 22 tisuće euro paleta. Lidl Hrvatska ima 84 trgovine i zapošljava 1.750 djelatnika.

ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) izvijestio je kako je danas zaprimio dozvolu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za obavljanje energetske djelatnosti opskrbe električnom energijom. Iz HT-a su još samo dodali kako će više informacija o daljnjim koracima i planovima na tom području pravovremeno objaviti. Dozvole HT-u i tvrtki u njegovom sastavu Iskon Internetu za obavljanje energetske djelatnosti opskrbe električnom energijom Upravno vijeće HERA-e izdalo je na svojoj jučerašnjoj sjednici i to na razdoblje od tri godine.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su smanjeni, Crobex za 0,69 posto, na 1.765,09 bodova, a specijalizirani Crobex10 pao je za 0,56 posto, na 1,001,48 bodova. Na razini nižoj od današnje Crobex je zadnji put bio na 2. siječnja, a Crobex10 3. siječnja ove godine. Redovni promet Burze iznosio je danas 9,6 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a imala milijunski promet, od malo više od četiri milijuna kuna. Pritom je cijena HT-ove dionice pala za 0,18 posto, na 174,06 kuna. Po prometu slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle sa 586,7 tisuća kuna i padom cijene za 0,45 posto, na 1.443,50 kuna. Promet veći od pola milijuna kuna još je jedino imala dionica Belja, kojoj je cijena pala za 2,21 posto, na 55,30 kuna. Visok pad cijene danas je zabilježila dionica Diokija, za 17,20 posto, na 4,14 kuna, dok je dionici Dalekovoda cijena smanjena za 9,83 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙