FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema drugim vodećim svjetskim valutama; tržišta odahnula

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 17. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema drugim vodećim svjetskim valutama jer su ulagači fokus preusmjerili učincima fiskalne blokade na američko gospodarstvo, nakon što je u posljednji čas postignut dogovor o podizanju dopuštenog zaduživanja i otklonjena proračunska kriza.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru poskočio 0,95 posto, na 1,3662 dolara, što je njegova najviša razina od veljače ove godine.

Na sličnom postotnom gubitku dolar je bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 97,83 jena. Time se povukao s najviše razine u tri tjedna, od 99 jena, koju je dosegnuo u ranijoj trgovini.

Fokus tržišta ponovno je preusmjeren gospodarstvu i pokazateljima koji će očitovati posljedice dvotjedne blokade rada američke državne uprave. Analitičari su kazali da je dvotjedna neizvjesnost koja je pogodila i ulagače i poslovno povjerenje vjerojatno smanjila izglede za rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

To će po njihovoj ocjeni najvjerojatnije potaknuti američku središnju banku da odgodi postupno smanjenje monetarnih poticaja, u najmanju ruku do početka iduće godine. U takvim okolnostima prinosi na američke državne obveznice pali su i pritisnuli tečaj dolara prema drugim vodećim svjetskim valutama, uključujući i jen.

Dodatni uteg dolaru bile su vijesti iz kineske agencije za kreditne rejtinge Dagong koja je snizila rejting SAD-a na A- s A te zadržala negativnu prognozu.

Iako slični potezi nisu zabilježeni izvan Kine, ulagačima će brige zadavati potencijalni slični potezi drugih agencija.

"Kratkoročni rizik je smanjen, ali srednjoročno rješenje nije postignuto pa prijeti opasnost da agencije poduzmu određene poteze u pogledu rejtinga", kazala je Camilla Sutton, glavna valutna strateginja u banci Scotiabank.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙