FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pozitivni signali iz SAD-a poduprli tečaj dolara

Autor: vmom
LONDON, 10. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim tržištima ojačao nadomak najviših razina u posljednja dva mjeseca prema drugim vodećim svjetskim valutama, zbog naznaka zaokreta u pregovorima u Washingtonu.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru oslabio 0,06 posto, na 1,3515 dolara.

Dolar je prema jenu poskočio 0,76 posto, na 98,07 jena. Time se dodatno udaljio od najniže razine u dva mjeseca od 96,55 jena, na koju se spustio u utorak.

Čelnici republikanaca u Zastupničkom domu spremaju se danas posjetiti Bijelu kuću u sklopu nastavljenih pokušaja prevladavanja aktualne političke pat-pozicije. Pojedini zastupnici iz redova i demokrata i republikanaca naveli su mogućnost privremenog povećanja limita zaduživanja kako bi se dobilo na vremenu za šire pregovore o proračunu.

Dodatni poticaj dolaru je pružio jučer objavljeni zapisnik s posljednjeg redovnog zasjedanja američke središnje banke koji je pokazao da je odluka o zadržavanju dosadašnje vrijednosti poticaja donesena tek tijesnom većinom glasova i da je većina članova odbora poduprla postupno smanjenje kupovina obveznica prema kraju godine.

Iako će najnoviji fiskalni problemi vjerojatno prigušiti takva očekivanja, zapisnik je pružio podršku dolaru koji je posljednjih dana slabio.

"Zabilježen je određeni pozitivan razvoj situacije u pogledu limita zaduživanja a iako če mjere vjerojatno biti privremenog karaktera, pružile su dolaru blago olakšanje", kazao je Neil Mellor, valutni strateg u Bank of New York Mellon.

Oči ulagača uprte su u najavljeni današnji istup američkog ministra financija Jacka Lewa pred Senatskim odborom za financije o stanju financija. Lew je nedavno upozorio da izvanredne mjere za financiranje istječu 17. listopada.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙