FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u pogledu američkih pregovora podupro dolar prema jenu

Autor: vmom
LONDON, 11. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razine u gotovo dva tjedna prema jenu, poduprt optimizmom među ulagačima u pogledu skorog prevladavanja proračunske blokade u Sjedinjenim Državama.

Dolar je tako ojačao 0,2 posto prema jenu, na 98,32 jena. Drži se tako blizu ranije dosegnutih 98,56 jena, što je njegova najviša razina od 1. listopada.

Euro je pak u takvim okolnostima bio na dobitku prema dolaru, ojačavši 0,4 posto, na 1,3565 dolara.

U fokusu su i dalje američki pregovori o proračunu i limitu zaduživanja. Bojazni zbog mogućeg nastupanja situacije u kojem SAD više ne bi mogao podmirivati sve svoje financijske obveze naštetile su vjerodostojnosti najvećeg svjetskog gospodarstva i pritisnule dolar.

Republikanci su predložili da se privremeno produlji rok za primjenu izvanrednih mjera financiranja, što bi makar privremeno osiguralo uredno servisiranje dugova. Ulagači su tako ohrabreni pozitivnim signalima počeli smanjivati pozicije u valutama-utočištima, uključujući jen.

"Tržišta vjeruju da će postizanje kakvog-takvog dogovora ili odgoda situacije u kojoj bi SAD snašli financijski problemi smanjiti napetost na tržištu. Svjedočili smo vrlo snažnom uzletu dionica a dolar je ojačao prema jenu a to je signal da na tržištu donekle postoji sklonost rizičnim ulaganjima", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Napominje ipak da je neizvjesnost još uvelike prisutna na tržištu i da ne očekuje veće oscilacije tečajeva valuta u današnjem trgovanju.

Od valuta dobitnika izdvajaju se danas i australski i novozelandski dolar, koji obično jačaju u razdobljima poboljšanog gospodarskog optimizma jer su ulagači nešto skloniji rizičnijim ulaganjima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙