FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor u SAD-u na vidiku; dolar ojačao prema jenu

Autor: vmom
LONDON, 16. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema jenu uslijed najnovijih naznaka da bi u SAD-u u zadnji tren mogao biti postignut dogovor o podizanju limita zaduživanja, dok je prema većini drugih vodećih svjetskih valuta oslabio.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,25 posto, na 1,3556 dolara. Time je odskočio s najniže razine u dva tjedna od 1,3478 dolara, na koju se spustio u trgovanju dan ranije.

Dolar je oslabio i prema britanskoj funti, za 0,2 posto, pa se funtom trgovalo po 1,6029 dolara.

Američka valuta bila je pak na dobitku prema jenu, ojačavši za 0,35 posto, na 98,49 jena. To je nadomak 98,72 jena, najviše razine dolara prema jenu od početka listopada.

Sve oči uprte su u SAD gdje se očekuje da će dogovor o podizanju granice dopuštenog zaduživanja biti postignut u posljednji čas kako bi se izbjeglo da već od sutra, 17. listopada, najveće svjetsko gospodarstvo bude u situaciji da ne može uredno podmirivati sve svoje financijske obveze.

Ohrabreni novim pozitivnim signalima, ulagači su postali malo skloniji rizičnim ulaganjima pa se dolar približio najvišim razinama u posljednja dva tjedna prema jenu, valuti-utočištu za kapital u nesigurnim vremenima.

Dolar je pogodilo jučerašnje upozorenje međunarodne agencije za kreditne rejtinge Fitch da bi mogla sniziti vrhunski, trostruki A rejting SAD-a. Kao razlog naveli su političke sukobe vezane uz limit zaduživanja.

"Svi su prilično uvjereni da će doći do dogovora, makar u posljednji čas", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea. "Ako dogovor bude postignut, ulagači će biti skloniji rizičnim ulaganjima, pa bismo mogli svjedočiti jačanju dolara prema jenu", dodao je.

Analitičari smatraju i da će, ako se odulje pregovori o zaduživanju, to vjerojatno navesti američku središnju banku da odgodi početak smanjenja monetarnih poticaja.

"Sada već imamo dvotjednu djelomičnu obustavu rada američke državne uprave, što će sigurno imati određene posljedice po gospodarstvo i utjecati na monetarnu politiku", kazao je Thu Lan Nguyen, valutni strateg u Commerzbanku.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙