FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru zbog problema u Washingtonu i odluke ECB-a

Autor: vmom
LONDON, 2. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima bio na dobitku prema dolaru zbog nastavljene fiskalne blokade u SAD-u, a djelomice i zbog odluke Europske središnje banke da zadrži kamatne stope na važećoj razini.

Euro je u takvim okolnostima poskočio za 0,5 posto, na 1,3590 dolara, što je njegova najviša razina u posljednjih osam mjeseci.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,6 posto prema jenu i njome se trgovalo po 131,71 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, za 0,68 posto, na 97,30 jena, kliznuvši nadomak najnižoj razini od druge polovine kolovoza.

Europska središnja banka (ECB) zadržala je ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,5 posto, u skladu s očekivanjima tržišta. Fokus tržišta potom je preusmjeren redovnoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je čelnik Mario Draghi ponovio da se očekuje postupan oporavak gospodarstva i da će kamatne stope biti zadržane na niskim razinama kroz dulje razdoblje.

Podrška euru stigla je danas i iz Italije, nakon što je vladi premijera Enrica Lette izglasano povjerenje u tamošnjem parlamentu.

Dolar je, s druge strane, bio pod pritiskom blokade američkih državnih službi čije se otklanjanje zasad ne nazire.

U nesigurnom okruženju loše je odjeknuo i najnoviji podatak s američkog tržišta rada koji je objavila tamošnja privatna kompanija za posredovanje pri zapošljavanju ADP. Njezin je izvješće pokazalo da je privatni sektor u rujnu otvorio 166 tisuća novih radnih mjesta, što svjedoči o mlakom tempu zapošljavanja, što bi američku središnju banku moglo odvratiti od smanjenja monetarnih poticaja.

"Da su brojke bile stvarno snažne, ulagači bi vjerojatno zanemarili probleme u Washingtonu. Budući da su se pokazale lošijima nego što se očekivalo, tržišta su ponovo počela strahovati da bi oporavak gospodarstva uskoro mogao početi posustajati", kazao je Rick Meckler, predsjednik hedge fonda LibertyView Capital Management LLC.

Izražena neizvjesnost na tržištima pružila je podršku jenu koji je ojačao prema dolaru i euru jer su ulagači kapital pokušali usmjeriti valutama-utočištima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙