FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

BRUXELLES - Srbija je pristala na zahtjeve Europske komisije i dopustit će Hrvatskoj i dalje izvoz cigareta po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju, objavila je Europska komisija. Komisija je nakon ulaska Hrvatske u EU započela pregovore o promjenama sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje EU ima sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se u obzir uzela nova činjenica, to jest ulazak Hrvatske u EU, koji je automatski značio i njezin izlazak iz CEFTA-e. Kao i uvijek u takvim situacijama, Komisija je pregovarala na temelju načela da se zadrži dotadašnji opseg trgovine. Međutim, Srbija i BiH nisu pristajale na to i tražile su mogućnost da zaštite svoja tržišta nametanjem viših carina za hrvatske proizvode. "Veliko pitanje u pregovorima bila je poteškoće na koje su srbijanski proizvođači cigareta nailazili pri izvozu svojih proizvoda u Hrvatsku. U tom pogledu, Komisija je objasnila da s hrvatskim pristupom EU-u, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jamči da Srbija može izvoziti cigarete bez carina u Hrvatsku, bez ikakvih prepreka, kao što je to slučaj s njihovim izvozom u druge zemlje članice. Komisija pozdravlja činjenicu da su na temelju tih objašnjenja prihvaćene mjere o zadržavanju tradicionalne trgovine cigaretama između Hrvatske i Srbije", istaknula je Komisija.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren 40. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, na kojem se do 20. listopada predstavlja 257 izlagača iz 28 zemalja. Otvarajući Ambientu, poljoprivrede Tihomir Jakovina je istaknuo kako je riječ o regionalnom sajmu koji je prilika da predstavimo ono najbolje u drvoprerađivačkoj i industriji namještaja. Drvna je branša, kaže Jakovina, svijetli primjer koji i u vrijeme recesije i krize bilježi pozitivne trendove. Devet godina robna razmjena je pozitivna, rekao je ministar ističući kako se i u prvih šest mjeseci ove godine nastavljaju pozitivni trendovi sa suficitom u robnoj razmjeni od 243 milijuna američkih dolara, što je porasta u odnosu na 187 milijuna dolara u isto vrijeme lani. Na novinarski upit o strahu domaćih proizvođača zbog inozemne konkurencije, a uskoro dolazi i Ikea, Jakovina je kazao kako su predstavnici Ikee jučer održali sastanak sa 60-tak proizvođača namještaja u Hrvatskoj o mogućnostima suradnje. To je jedan od puteva koji se domaćim proizvođačima otvara kroz taj lanac. Ne treba se bojati konkurencije, mi proizvodimo dobro, proizvodimo izuzetno kvalitetno, no treba sektoru pomoći da, uz dodatno smanjenje troškova i parafiskalnih nameta, bude još konkurentniji, kazao je Jakovina.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predstavnici devet tvrtki iz drvnog sektora potpisali su danas, uoči otvorenja sajma Ambienta na Zagrebačkom velesajmu, prve ugovore za dodjelu nepovratnih sredstava Ministarstva poljoprivrede za poticanje razvoja i održivosti hrvatske drvne industrije u 2013. Ministarstvo je 25. svibnja raspisalo natječaj za dodjelu nepovratnih potpora u ovoj godini, u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, za poticanje razvoja i održivosti prerade drva i proizvodnje namještaja. Ukupno je zaprimljeno 185 prijava, od čega je 121 prijava pozitivna, 63 prijave ne zadovoljavaju uvjete, a jedan je poslovni subjekt odustao od moguće potpore. Po podacima Ministarstva, u proteklih šest godina (2007.-2012.) ukupno je dodijeljeno 347,99 milijuna kuna nepovratnih potpora čime su sufinancirana 1.004 investicijska ulaganja.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskih voda i Ministarstva poljoprivrede predali su komunalnim poduzećima s područja Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske i Sisačko-moslavačke županije ugovore o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije vrijedne 18,9 milijuna kuna odnosno gotovo 2,5 milijuna eura. Sredstva za pripremu tih projekata osigurana su 85 posto sufinanciranjem bespovratno iz IPA programa EU-a, a 15 posto iz državnog proračuna, izvijestili su iz Hrvatskih voda. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Zijah Mahmutspahić istaknuo kako će pripremljene projekte, za koje je ukupna indikativna procijenjena vrijednost investicija za svih šest aglomeracija unutar ovih ugovora oko 820 milijuna kuna, biti moguće prijaviti za sufinanciranje od strane EU.

RIJEKA - Brodogradilište Kraljevica d.d. u stečaju objavilo je danas prodaju pokretnina brodogradilišta kao stečajnog dužnika i pokretnina na kojima država ima izlučno pravo u cjelini s početnom cijenom od 14,9 milijuna kuna, odnosno prodaju ukupno dva doka i 20-ak dizalica te plovnih objekata, pristupnog mosta i splava za bojanje. Objavljena je i prodaja strojeva i opreme po radionicama, radnih strojeva i vozila, namještaja i pogonskih dizala. Za prodaju dijela pokretnina, odnosno portalnih dizalica u vlasništvu države, ishodovana je suglasnost mjerodavnih institucija. Rok za prikupljanje pisanih ponuda je do 24. listopada, a javno otvaranje ponuda bit će 25. listopada. Po riječima stečajne upraviteljice Marije Ružić, iskazano je zanimanje za kupnju pojedinačnih pokretnina, posebice za dokove, kao i za prodaju u cjelini, a među potencijalnim kupcima ima i tvrtaka čija bi se djelatnost uklopila u djelatnost predviđenu novim županijskim prostornim planom, tj. u planiranu poslovno-uslužnu zonu.

RIJEKA - Na riječkom Trgovačkom sudu zaprimljene su tri žalbe vjerovnika na rješenje o potvrdi stečajnog plana crikveničke turističko-hotelijerske tvrtke Jadran, koje će, nakon što uskoro budu otpremljene, rješavati Visoki trgovački sud u Zagrebu, doznaje se danas od stečajne upraviteljice Marije Ružić. Potvrdila je da su žalbe predala 42 bivša radnika Jadrana, Veneto banka i jedan dobavljač, koji smatraju da stečajni plan nije dobar. To znači da rješenje stečajne sutkinje o potvrdi stečajnog plana nije pravomoćno, dodala je. Stečajni plan za Jadran, po kojem bi radnici dio svojih potraživanja od oko 30 milijuna kuna dobili obročno u novcu, a dio u vlasničkim udjelima u tvrtki, potvrđen je sredinom rujna na Trgovačkom sudu u Rijeci. Sadašnji i bivši radnici potražuju od Jadrana oko 70 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatski konzorcij na čelu s informatičkom tvrtkom INsig2 dobio je na međunarodnom natječaju Ureda Europske komisije za borbu protiv korupcije i prijevara (OLAF) posao četverogodišnjeg provođenja edukacije u Hrvatskoj za vođenje digitalnih istraga i digitalnu forenziku, vrijedan pet milijuna eura. S takvom su se viješću na današnjoj konferenciji za medije pohvalili predstavnici četiri hrvatske tvrtke-članice pobjedničkog konzorcija - INsig2, koja se kao članica regionalne IT Grupe IN2 od osnutka prije deset godina bavi digitalnom forenzikom, te varaždinski Fakultet organizacije i informatike-FOI, IT tvrtka Ventex i T.M.D.

ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu ove godine bile su za 1,1 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu, što je najniža razina inflacije u nešto više od tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. To je znatno usporavanje rasta, s obzirom da je u kolovozu njihov godišnji rast iznosio 1,9 posto. To je i najniža godišnja stopa inflacije još od kolovoza 2010. kada je iznosila 0,9 posto. Po podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena na mjesečnoj su razini, u rujnu u odnosu na kolovoz, porasle za 0,6 posto. Potrošačke su cijene u godišnjem prosjeku (razdoblje listopad prošle-rujan ove godine u odnosu na isto razdoblje godine prije) porasle za 3,3 posto.

ZAGREB - Tijekom ovogodišnjeg kolovoza u Hrvatskoj je izdano 471 odobrenje za građenje, što je za 34,4 posto manje u odnosu na broj odobrenja izdanih u kolovozu prošle godine, dok je broj odobrenja za građenje izdanih u prvih osam mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani smanjen za 30,3 posto, na 3.827. Statistički podaci za prvih osam mjeseci ove godine pokazuju da je od ukupno 3.827 dozvola za građenje za izgradnju zgrada izdano 3.077 odobrenja, a za ostale građevine 750 odobrenja za građenje. Ukupna vrijednost radova predviđena odobrenjima za građenje iz prvih osam mjeseci ove godine iznosi 10,8 milijardi kuna, od čega se 5,04 milijardi odnosi na zgrade, a 5,76 milijardi na ostale građevine. Odobrenjima za građenje izdanima u kolovozu predviđena je gradnja ukupno 453 stana ili 51 posto manje nego u kolovozu lani, dok taj broj za prvih osam mjeseci ove godine iznosi 4.678 ili 32,1 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas oslabili, nastavivši tako negativni trend koji traje već dva mjeseca, pri čemu je do podneva milijunski promet ostvaren tek dionicom HT-a, a nešto veće promete bilježe i dionice Atlantic grupe i Ericssona Nikole Tesle. Crobex indeks danas je oko 12,00 sati bio u minusu 0,2 posto, na 1.774 boda, a Crobex10 0,11 posto, na 1.006 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,4 milijuna kuna, što je otprilike 400.000 kuna manje nego jučer oko 12,00 sati. Dionicom HT-a do podneva je ostvareno gotovo 1,8 milijuna kuna, pri čemu joj se cijena spustila 0,7 posto, na 173,5 kuna. Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 814.000 kuna. Cijena joj stagnira na 633 kuna. Nešto više trguje se još i dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno više od pola milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,5 posto, na 1.450 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,11 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,615317 kuna. Na vrijednosti su prema kuni danas dobile i švicarska i britanska valuta, švicarski je franak ojačao za 0,27 posto, na 6,169746 kuna po srednjem tečaju, a britanska funta za 0,56 posto i njen srednji tečaj iznosi 9,026096 kune. Istodobno je američki dolar oslabio prema kuni za 0,05 posto, pa srednji tečaj dolara iznosi 5,628468 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙