FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popis stanovništva u BiH ocijenjen uspjelim, prvi rezultati u siječnju

Autor: rmav
SARAJEVO, 16. listopada 2013.(Hina) - Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini proveden je uspješno, a tijekom postupka koji je trajao od 1. do 15. listopada registrirane su tek manje nepravilnosti koje ne dovode u pitanje zakonitost popisa niti poštivanje međunarodnih standarda na tom planu, ocijenili su u srijedu bosanskohercegovački dužnosnici zaduženi za popis, ali i ravnatelj Statističkog ureda Europske unije (EUROSTAT) Pieter Everaers.

"Ovo će biti jedan od rijetkih uspješnih projekata u BiH kojega su zajednički provela tijela vlasti na svim razinama", izjavio je u Sarajevu ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, koji je i koordinator popisa u ime Vijeća ministara BiH.

Ustvrdio je kako su svi problemi koji su se pojavili učinkovito rješavani, a izrazio je uvjerenje kako će tako biti i u predstojećem razdoblju u kojemu valja obraditi prikupljene rezultate.

Preliminarne rezultate Agencija za statistiku BiH (BHAS) treba objaviti u razdoblju od 90 dana, dok je za obradu i objavu cjelokupnih rezultata nakon toga potrebno dodatnih 15 mjeseci.

Ministar Hadžić je upozorio kako mimo ovih rokova nitko osim BHAS ne može raspolagati vjerodostojnim podacima o rezultatima popisa pa je pozvao sve da "ne vode kampanje" koje bi dezinformirale javnost.

Ravnatelj BHAS Zdenko Milinović podsjetio je kako je u provedbi popisa bilo angažirano gotovo 25 tisuća ljudi, konstatirajući kako je ukupan broj zaprimljenih prigovora na njihov rad bio "minoran".

"Ukupan broj prigovora minoran je u odnosu na broj osoba koje su provodile popis. Dnevno smo primali u prosjeku tek po dvadesetak prijava", kazao je Milinović. Dodao je kako se u svim takvim slučajevima odmah reagiralo, a opažene nepravilnosti ispravljale. Takav je, primjerice, bio slučaj s tri popisivača iz Srebrenice koji su zamijenjeni i sankcionirani te s odlukom da se popis zbog nepravilnosti ponovi u nekim dijelovima te općine.

Milinović je najavio kako će idućih dana uslijediti kontrolni popis kako bi se još jednom provjerila vjerodostojnost prikupljenih podataka. To znači da će po metodi slučajnog uzorka biti odabrano 15 tisuća kućanstava u kojima će se provjeravati ispravnost prikupljenih podataka.

"Time ćemo dobiti potvrdu kvalitete popisa koja je neophodna", kazao je Milinović.

Ravnatelj EUROSTAT-a Pieter Everaers kazao je kako su tijek prikupljanja podataka nadzirala 33 promatrača iz međunarodnih agencija te je dodao kako su se oni uvjerili u kvalitetu prikupljanja podataka.

"Zabilježeni su neki manji problemi, no to je tako kod svakog popisa", kazao je Everaers zaključujući kako je prikupljanje podataka u BiH provedeno u cijelosti sukladno međunarodnim standardima.

Međunarodni će promatrači nastaviti nadzirati i postupak obrade prikupljenih podataka sve do njihove objave.

Ovogodišnji popis stanovništva u BiH prvi je koji je u toj zemlji proveden još od 1991. godine i od njega se očekuje da uz etničku sliku zemlje dade i podatke o njezinom socijalno-ekonomskom statusu nužne za planiranje razvojne politike.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙