FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati tuzlanske regije upozoravaju na diskriminaciju u popisu

Autor: zkre
MOSTAR, 9. listopada 2013. (Hina) - Koordinacija katoličkih i hrvatskih institucija te udruga s područja Tuzlanske županije izrazila je oštar prosvjed te su zatražili provjeru navoda da u popisu stanovništva diskriminiraju Hrvati kojima popisivači krivotvore i niječu podatke o broju ukućana i njihovu statusu.

U priopćenju kojega su potpisali presjednik i dopredsjednik Kordinacije fra Franjo Martinović, dekan Tuzlanskog dekanata i fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla Tuzla se navodi da su zloporabe naročito izražene tijekom popisa kućanstava na području tuzlanske i gradačačke općine.

"Posebno zabrinjava što popisivači svoju samovolju i dvojbene osobne prosudbe obrazlažu naputcima dobivenim od instruktora i općinskih popisnih povjerenstava. Iz toga se stječe dojam da su popisivači instruirani obaviti popis s već unaprijed zacrtanim rezultatima po pojedinim mjestima", navodi se u priopćenju iz koordinacije katoličkih i hrvatskih institucija i udruga Tuzlanske županije.

Pozvali su nadležna državna tijela da što prije otklone propuste i dadu jednaku mogućnost svima da se popišu u propisanom roku do 15. listopada 2013.

U priopćenju se pojašnjava da su najčešće primjedbe Hrvata s područja Tuzlanske županije vezani uz to da popisivači nastupaju kao istražitelji i tumači Zakona o popisu ne upisujući podatke koje im navodi domaćin. Upozorava se da popisivači upisuju roditelja koji se zatekao u kući, a ne primjerice i njegovo dijete, jer je rođeno izvan BiH ili studira vani kao i da se "pogađaju s domaćinom koliko je on sam ili njegov netko dugo u inozemstvu na privremenom radu ili sezonskom poslu, ne uvažavajući njegovu izjavu".

Koordinacija navodi da čak postoje slučajevi da popisivači zaobilaze kuće i odbijaju ih popisati, jer su „čuli" ili „znaju" da tu nitko ne živi te da upozoravaju kako popis moraju završiti do 10. listopada, premda popis traje do 15. listopada.

"Popisivači odbijaju popisivati unučad ako im podatke daje djed, a također ne prihvaćaju ni podatke ako ih daje brat, sestra ili netko drugi iz obitelji osim roditelja", dodaoje se u priopćenju Koordinacije katoličkih i hrvatskih institucija i udruga Tuzlanske županije.

Agencija za statistiku BiH primila je veliki broj prigovora o popisu pučanstva koji je započeo proteklog tjedna i trajat će do 15. listopada. Radi se o prvom popisu pučanstva u BiH nakon 22 godine.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙