FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Popis teče po zakonu, tvrdnje o nepravilnostima se provjeravaju

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. listopada 2013.(Hina) - Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini koji je započeo 1. listopada provodi se po zakonu, a sve tvrdnje o navodnim nepravilnostima pozorno se ispituje kako bi se utvrdilo jesu li utemeljene, izjavila je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornica Agencije za statistiku BiH (BHAS) Mirsada Adembegović.

"Popis teče po zakonu i sve se provodi po zakonu", kazala je Adembegović komentirajući medijske navode i tvrdnje nekih organizacija o navodnim nepravilnostima.

Neke bošnjačke udruge ovog su tjedna upozoravale kako u dijelovima BiH na teritoriju Republike Srpske, u kojima se bilježi značajniji povratak Bošnjaka, nema dovoljno popisnica pa popisivači danima nisu u prilici obaviti svoj posao.

"Popisnica ima dovoljno i tiskano ih je 4,6 milijuna, što je za 20 posto više od procijenjenih stvarnih potreba", kazala je Adembegović.

Pojasnila je kako su u Agenciji za statistiku uoči popisa procijenili da u zemlji živi između 3,5 i 3,8 milijuna stanovnika koje valja popisati, no ipak je tiskan dodatni broj obrazaca kako bi se osiguralo da popisnica ima dovoljno.

Adembegović je potvrdila kako su pokrenute stegovne mjere protiv dvoje popisivača iz Srebrenice koji su popisni materijal pokušali prenijeti u Srbiju, a nije isključeno da se protiv njih podnese i kaznena prijava. Riječ je o popisivačima koji imaju državljanstvo BiH, no žive u Srbiji pa su po obavljenom popisu popunjene obrasce nosili kućama.

"Svaki navod o nepravilnostima pozorno se ispituje, a postoje jasno propisane procedure na temelju kojih se utvrđuje odgovornost", kazala je Adembegović.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙