FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nevladine udruge: Popis u BiH mogao bi biti sporan

Autor: zkre
SARAJEVO, 14. listopada 2013. (Hina) - Nekoliko nevladinih organizacija u BiH, okupljenih oko projekta Popis monitor, upozorilo je da bi zbog velikog broja prijavljenih slučajeva nepravilnosti, valjanost popisa stanovništva, koji sutra službeno završava, mogla biti dovedena u pitanje.

"Upitna je vjerodostojnost popisa u više od 500 popisnih jedinica i postoji osnovana sumnja je li 20 posto ispunjenih popisnica vjerodostojno. Podaci koji će se dobiti o socio-ekonomskim karakteristikama, kao i broju stanovnika, bit će bolji od trenutno dostupnih, ali je i njihova vjerodostojnost upitna", rekao je aktivist udruge 'Zašto ne' Dalio Sijah na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pojasnio je da je u sklopu projekta Popis monitor, koji je nadzirao proces popisa stanovništva u BiH, zabilježeno više propusta te da institucije BiH nisu bile pripremljene.

Sijah je istaknuo i da službene institucije nisu reagirale na kampanje koje su sugerirale građanima da daju neistinite odgovore te pozivale na otvoreno kršenje zakona.

"U tom smislu jedna od kampanja je bila i ona u kojoj su bivši vijećnici Općine Srebrenica odlazili u Srbiju i pozivali ljude koji u Srebrenici imaju imovinu da se izjašnjavaju kao građani Srebrenice ili kampanja Ureda za Hrvate, koji je pozivao Hrvate izvan BiH da se popisuju u BiH", dodao je Sijah.

Damir Berilo iz Popismonitora naveo je da su građani najviše tražili pomoć vezano za najosjetljivija pitanja 24, 25 i 26 koja se tiču nacionalne pripadnosti, jezika i vjeroispovijesti. Najviše prijava o nepravilnostima na popisu stiglo je, po podacima Popismonitora, iz Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Srebrenice, Prijedora, Gradiške, Trebinja i Mostara.

Popis stanovništva BiH, koji se održava po prvi put nakon 22 godine, započeo je 1. listopada, a završava sutra u 21 sat.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙