FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popis stanovništva u BiH završava večeras

Autor: rmav
SARAJEVO, 15. listopada 2013.(Hina) - Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini koji traje od 1. listopada bit će završen u utorak kako je i predviđeno Zakonom o popisu, potvrdila je tijekom dana Agencija za statistiku BiH (BHAS).

U priopćenju agencije dostavljenom medijima u Sarajevu navodi se kako su sva općinska izborna povjerenstva potvrdila da mogu završiti preuzete obveze u predviđenom roku.

"Na temelju dobivenih potvrda s terena konstatirano je da se popis može završiti u predviđenom roku, večeras u 21 sat", stoji u priopćenju.

Također je najavljeno kako će se ravnatelj BHAS Zdenko Milinović i voditelj Statističkog ureda Europske unije (EUROSTAT) Pieter Everaers o tijeku popisa i očitovati u srijedu.

Agencija za statistiku nije komentirala opetovane tvrdnje nekih nevladinih udruga o navodnim neregularnostima.

Skupina tih udruga okupljena u ad hoc ustanovljen projekt pod naslovom "Popis monitor" u ponedjeljak je ocijenila kako je i do 20 posto popisnih listova popunjeno na neispravan način što dovodi u pitanje regularnost popisa. Pritom su se pozvali na pritužbe građana dobivene s terena koje govore kako je bilo neregularnosti pri popisivanju odsutnih osoba, kao i da popisivači nisu bili dovoljno obučeni za posao kojega su obavljali. Udruge nisu provjeravale istinitost dojava s terena nego su registrirale broj pritužbi i njihov sadržaj. Riječ je o prijavama koje su stizale telefonski ili elektroničkom poštom.

U nekim je općinama nedostajalo i popisnica pa su one morale biti dodatno tiskane.

Iz BHAS ranije su istaknuli kako sve primjedbe s terena provjeravaju s ciljem osiguravanja potpune regularnosti popisa.

Ovogodišnji popis stanovništva u BiH prvi je od 1991. godine i uz podatke o socijalnom i gospodarskom stanju u zemlji treba dati cjelovitu sliku o njezinu etničkom sastavu odnosno promjenama do kojih je došlo uslijed rata.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙