FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Hrvati iz RS žale se na propuste u popisivanju stanovništva - mediji

Autor: zkre
MOSTAR, 15. listopada 2013. (Hina) - Više svećenika i hrvatskih prognaničkih udruga upozorilo je da tijekom popisa stanovništva, koji službeno završava u utorak, nije bilo dopušteno popisati se onim Hrvatima čiji su obiteljski domovi srušeni tijekom rata na području Republike Srpske.

Kako su prenijeli tiskovni mediji u Mostaru pozivajući se na Katoličku tiskovnu agenciju (KTA) BiH, na adresu banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice stiglo je više žalbi na način kako je vođen popisa stanovništva u kotorvaroškom kraju nedaleko od Banje Luke, ali i u drugim krajevima.

Najčešće žalbe bile su da popisivači žele popisati samo one koji imaju obnovljene kuće, dok takvu mogućnost nemaju oni kojima su kuće srušene, navodi KTA.

Iz udruge građana "Orahova" kod Kotor Varoši priopćili su da su "jako razočarani načinom na koji se vrši popis stanovništva" napominjući da su "i popisivači pod pritiskom sa svih strana". Iz ove udruge izrazili su nezadovoljstvo i hrvatskim predstavnicima vlasti koji nisu upoznali ljude s načinom na koji se mogu popisati. U pismu navode da se nedavno okupilo oko 300 Hrvata kotorvaroškog kraja, ali i ističu da im nitko od hrvatskih predstavnika vlasti nije dao upute u vezi s popisom.

Župnik u Derventi vlč. Filip Maršić je u izjavi za Katoličku tiskovnu agenciju kazao kako su mu se mnogi prognani župljani žalili da ih popisivači nisu htjeli popisati jer su im kuće srušene, čime se tim ljudima ponovno čini nepravda.

Popis stanovništva u BiH započeo je 1. listopada, a završava dans u 21 sat. Radi se o prvom popisu održanom nakon 22 godine.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙