FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija za statistiku BiH ispituje tvrdnje o napravilnostima pri popisu

Autor: rmav
SARAJEVO, 7. listopada 2013.(Hina) - Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BHAS) objavila je u ponedjeljak kako je dala naputak entitetskim zavodima za statistiku da provjere sve informacije pa tako i one koje se pojavljuju u medijima o navodnim nepravilnostima u provedbi popisa stanovništva te da popisivače za koje se utvrdi da su odgovorni za moguće propuste odmah zamijene drugima.

"Entitetski zavodi za statistiku trebaju dostaviti informaciju u kojim općinama i koliko je bilo slučajeva da se popisivalo 20-30 članova kućanstva. Nakon te informacije Središnji popisni ured će dati mišljenje i donijeti zaključke", stoji u priopćenju BHAS dostavljenom medijima u Sarajevu.

U nekim općinama pojavile su se pritužbe da se sugeriraju odgovori pri izjašnjavanju o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, da se spriječava popisivanje osoba koje nisu prisutne kad popisivač dođe iako takva mogućnost postoji te da ima nepravilnosti pri čuvanju već ispunjenih popisnih listova. Mediji istodobno svakodnevno izvještavaju o problemima na terenu uključujući i onaj da je bilo slučajeva u kojima se u jednom kućanstvu navodno popisuje i više od dvadeset osoba iako one tamo ne žive.

U priopćenju agencije se također navodi kako su na terenu već provedene provjere nekih navoda, primjerice da je popisivačima nuđen novac kako bi upisali neistinite podatke, te je utvrđeno kako je riječ o dezinformacijama.

Tijela nadležna za provedbu popisa stanovništva uz BiH, koji je započeo proteklog tjedna i trajat će do 15. listopada, odbacuju mogućnost da tehnički problemi utječu na regularnost cijelog procesa.

Granična policija BiH potvrdila je kako je jedan od popisivača preko granice u Srbiju čak pokušao prenijeti popisni materijal, u čemu je spriječen. Riječ je o popisivaču kojima ima državljanstvo BiH, no nastanjen je u Bajinoj Bašti u Srbiji.

Ravnatelj GP BiH Vinko Dumačić kazao je "Dnevnom avazu" kako je o cijelom slučaju sačinjena službena zabilješka koja će biti proslijeđena Agenciji za statistiku BiH.

Popisivači su dobili uputu da kod sebe čuvaju popunjene popisnice sve dok ne završe prikupljanje podataka u cijelom popisnom području za kojega su zaduženi. Tek nakon toga oni popisnice predaju općinskim popisnim povjerenstvima.

Iz BHAS ranije su objasnili kako je riječ o standardnom postupku u ovakvim situacijama, a na zaštitu osobnih podataka popisanih osoba oslanjaju se temeljem posebne izjave o tajnosti takvih podataka koju su potpisali svi popisivači.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙