FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Franjevci pozivaju Hrvate iz BiH da sudjeluju u popisu

Autor: zkre
MOSTAR, 8. listopada 2013. (Hina) - Provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran zatražio je od gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina da pozove Hrvate podrijetlom iz BiH da sudjeluju u popisu pučanstva u toj zemlji upozoravajući da bi u slučaju slabih rezultata mogli postati nacionalna manjina, objavila je u utorak Katolička tiskovna agencija (KTA) BiH.

Fra Lovro je zamolio gradonačelnika da iskoristi svoj utjecaj i pozove sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine da sudjeluju u popisu stanovništva koji se u Bosni i Hercegovini održava od 1. do 15. listopada.

"Nažalost prijeti mogućnost da broj Hrvata u Bosni i Hercegovini padne ispod 10 posto. To može dovesti do toga da se izgubi konstitutivnost te Hrvati više ne budu kao Srbi i Bošnjaci konstitutivan narod, već postanu nacionalna manjina što može imati strašne posljedice za daljnji život Hrvata na ovim prostorima", navodi KTA BiH.

Dodaje se da je posebno važno da se tijekom popisa u tiskanici izjasne da su po nacionalnosti Hrvati, po vjeroispovijesti katolici i da govore hrvatskim jezikom.

Biskupi u Bosni i Hercegovini poslali su još prije nekoliko tjedana poruku o važnosti odziva katolika na ovaj popis pučanstva, a inicijativu je podržao i zagrebački kardinal Josip Bozanić, pojašnjavaju iz KTA.

Tijekom sastanka gradonačelnik Kirin je izrazio punu potporu Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini te izrazio žaljenje činjenicom da je velik broj njih nakon rata napustio svoja ognjišta. Pri tome je posebno istaknuo značaj Katoličke crkve koja je u vrijeme rata, ali i nakon njega bila temeljni kamen za budući ostanak ljudi na tim područjima.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙