FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 14. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predstavnici Građanske inicijative "U ime obitelji" upozorili su danas da je prošlo točno četiri mjeseca otkad su predali zahtjev za raspisivanjem referenduma s pitanjem "Jeste li da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca", a da predstavnici javne vlasti još uvijek nisu reagirali. "Ni Organizacijski odbor Inicijative, ali niti javnost nisu informirani da je ispunjena ustavna odredba prema kojoj je Hrvatski sabor dužan raspisati referendum kada se prikupi 10 posto potpisa birača RH", rekao je odvjetnik Inicijative Krešimir Planinić.

ZAGREB - Blok umirovljenici zajedno (BUZ) prozvao je danas Vladu za kršenje direktiva Europske unije jer, iako je bila obvezna, nije do početka svibnja ove godine donijela uredbu kojom bi se siromašnim kućanstvima subvencionirao dio cijene plina, struje i grijanja. U BUZ-u ističu kako je Vlada bila obvezna subvencionirati dio cijene svima kojima je energetski trošak iznad 10 posto od ukupnih primanja. "Neprovođenje ove odredbe EU direktive je samo još jedno novo kršenje preuzetih obveza od EU koje je Hrvatska nakon donošenja Zakona o energiji morala definirati najkasnije do mjeseca svibnja", navode u priopćenju.

ZADAR Nakon jučerašnjih untarstranačkih izbora u zadarskoj gradskoj i županijskoj organizaciji SDP-a dosadašnja predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar - Dračevac ostat će na toj funkciji još jedan mandat dok će članstvo zadarskog SDP-a predsjednika birati u drugom izbornom krugu 20. listopada između Sabine Glasovac i Gorana Lijića.

ZAGREB - Većina pušača, njih 94 posto, ne odriče se svoje navike dok su na poslu, a 45 posto pušača smatra da pušenje na poslu ne utječe na njihovu produktivnost, pokazuju rezultati istraživanja koje je portal MojPosao proveo na više od 370 ispitanika. Od većine koja ni na poslu ne odustaje od uživanja u nikotinu najviše je, čak 99 posto, zaposlenika velikih tvrtki ili institucija, dok isto prakticira 96 posto zaposlenih u srednje velikim, te 85 posto u malim tvrtkama ili institucijama.

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović objavila je javni poziv za predlaganje kandidata za osam članova svoga Savjeta za ljudska prava, savjetodavnog tijela koje razmatra i predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudska prava i sloboda. Pravobraniteljica u današnjem priopćenju poziva organizacije civilnog društva, pojedince, Savjet za nacionalne manjine, Savjet za razvoj civilnog društva, Hrvatsko novinarsko društvo, sveučilišta i druge znanstvene ustanove da predlože kandidate za članove Savjeta.

ZAGREB - Četvrtog dana svoje opsežne obrane bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavio pobijati sve tvrdnje iz Uskokove optužnice u slučaju Fimi media, a osim svojih suoptuženika, stranačkih kolega te Državnog odvjetništva za urotu protiv sebe ponovno je optužio i medije. Tvrdi da su mediji u svim slučajevima protiv njega, pa tako i u Fimi mediji učinili sramotan i prljav posao osudivši ga u javnosti prije sudskog postupka. "Ovdje se vode dva postupka koje je inicirao Uskok, jedan na sudu, a drugi u javnosti i taj je već završen", kazao je Sanader.

ŠIBENIK - Šibenska policija privela je 34-godišnjeg Turčina kojega sumnjiči da je prije dva dana na ulici djevojčicu mlađu od 15 godina dirao po intimnim dijelovima tijela, a na njegovu su mobitelu pronađeni sadržaji s dječjom pornografijom, dio kojih je navodno snimao i tijekom boravka u Šibeniku. Neslužbeno se doznaje kako je turski državljanin djevojčicu 12. listopada zaskočio na ulici u Šibeniku te ju dirao po intimnim dijelovima tijela. Djevojčica mu se otela i pobjegla te sve prijavila roditeljima koji su alarmirali policiju.

SPLIT - Splitska policija još uvijek pokušava utvrditi tko je u subotu kasno navečer od petero mladih ukrao "VW passat" s kojim su na Kočinjem brdu iznad Splita sletili s ceste, pri čemu je jedan mladić poginuo. Nesreća se dogodila jučer oko 7 sati ujutro, kada je ukradeni automobil s petero mladih sletio s ceste na zemljanu padinu, udario u kamenu gromadu te se nastavio prevrtati po zemlji.

ŠIBENIK - Pas tragač jučer je pronašao, a šibenski pripadnici HGSS-a spasili 89-godišnju staricu, u blizini jame nedaleko njezine kuće u Kljaku kod Čavoglava, odakle su ju izvukli prije četiri mjeseca. Šibenski HGSS-ovci za staricom su tragali od jučer u 13,30 sati, kada su dobili dojavu da je iz svog doma, u kojem živi sama, nestala u subotu oko 17 sati. U potragu je krenulo deset pripadnika HGSS-a s dva potražna psa, od kojih je jedan i pronašao staricu tek kilometar od njezine kuće.

VIROVITICA - Virovitičko-podravska policija jučer je u tri akcije ukupno zaplijenila više od 150 kilograma "švercanog" duhana, te upozorila na porast tih kaznenih djela u Podravini. Prvo je jučer oko 6,50 sati u Pitomači zaustavljen 29-godišnjak u čijem su automobilu zagrebačkih oznaka policajci pronašli dvije PVC vreće s ukupno 35 kilograma rezanog duhana koji nije označen markicama Ministarstva financija.

ZAGREB - Građanska inicijativa Referendumski ustanak, koja od 1. listopada prikuplja potpise za raspisivanje referenduma za poništenje privatizacije, koju smatraju pljačkom naroda, zatim zabranu deložacija i ovrha nad jedinim domom te opoziv svih državnih dužnosnika, izrazili su uvjerenje u uspjeh te inicijative. Referendumski ustanak u priopćenju kaže kako se potpisi prikupljaju u više gradova te da je odaziv građana zadovoljavajući s obzirom da javni mediji, upozoravaju, u potpunosti bojkotiraju tu akciju te na "orkestriranu akciju razbijanja aktivističke scene".

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙