FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da je Hrvatska od nastanka njezine nove državnosti prošla nevjerojatan put, ali da je gospodarstvo najbolnija točka. "Bez obzira što uvijek ima razloga za kritičnost i određeno nezadovoljstvo, kad pogledamo Hrvatsku od nastanka njezine nove državnosti pa do danas, moramo sasvim objektivno reći da je hrvatska prešla nevjerojatan put", rekao je Josipović sinoć za središnji Dnevnik HTV-a. Upitan čini li vlada dovoljno da zemlja izađe iz krize, rekao je da je upravo gospodarstvo najbolnija točka zbog nezaposlenosti i slabosti koje imamo te da zato trebamo ozbiljne reforme i napore. Dio slabosti, smatra, uvezen je općom krizom u svijetu, ali je s druge strane dobar dio slabosti naš izvorni, od trenutka kad je provedena pogrešna pretvorba i privatizacija pa kroz sve ove godine kad se nije poticalo domaće gospodarstvenike i poduzetništvo, već se gospodarstvo temeljilo uglavnom na uvozu. "To je rezultiralo slabostima koji su doveli do socijalnih problema", rekao je predsjednik, upozorivši da su sve veće razlike između najbogatijih i najsiromašnijih pri čemu je masa siromašnih sve veća. Smatra da svaka projekcija hrvatske budućnosti mora sadržavati mjere za oporavak gospodarstva i poticanje poduzetnika kako bi se Hrvatsku učinilo poželjnom za investiranje.

VUKOVAR - Nakon višesatnog prosvjeda i blokade državne ceste kod Policijske postaje u Vukovaru u Ulici Stjepana Radića, oko stotinjak prosvjednika, koji su prosvjedovali zbog uvođenja dvojezičnosti u tom gradu, prekinulo je prosvjed oko ponoći te su se mirno razišli. Prethodno je među prosvjednike došao 25-godišnji policijski djelatnik Igor Gilja koji je zajedno s još pet policijskih djelatnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske jučer suspendiran jer nije spriječio skidanje dvojezične ploče sa zgrade Centra za socijalnu skrb. Dok su petorica policajaca kažnjeni samo suspenzijom, protiv Igora Gilje policija je podnijela i kaznenu prijavu jer je, kako se moglo čuti od samih prosvjednika, osobno sudjelovao u skidanju ploče.

ZAGREB - Zrakoplov Croatia Airlinesa (CA) tipa Dash 8 Q 400 jučer poslijepodne se na letu iz Dubrovnika za Atenu zbog kvara morao vratiti u dubrovačku zračnu luku, a to je četvrti kvar na tom tipu zrakoplova u manje od dva tjedna. Zrakoplov je sa zakašnjenjem od 90 minuta ponovno poletio iz Dubrovnika, a trideset putnika i posada nisu bili ugroženi, te nitko nije ozlijeđen, doznaje se u Zračnoj luci Dubrovnik. U dubrovačkom uredu CA kazali su da se zrakoplov vratio nakon polijetanja zbog manjeg tehničkog kvara na ručki na prostoru za prtljagu. Glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović kazao je u izjavi Hini da za sada nema informacije o tom događaju jer se očigledno radi o manjem kvaru koji se Agenciji za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova prijavljuje u roku od najviše tri dana, a ne odmah, kao kod zrakoplovnih nesreća.

ZAGREB - Gospodarski inspektori Državnog inspektorata, suzbijajući "sivu ekonomiju" u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, ove su godine utvrdili gotovo 12 tisuća povreda propisa te uprihodili u državni proračun skoro 15 milijuna kuna. Nakon kritika na račun neučinkovitosti te najava gašenje Inspektorata od početka iduće godine, iz Inspektorata su noćas izvijestili da su samo u području nadzora neregistriranih djelatnosti u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, ove godine proveli gotovo 78 tisuća inspekcijskih nadzora. Pritom je utvrđeno 11.727 povreda propisa te uprihođeno 14.701.486,62 kune, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

DUBROVNIK - Komorni ansambl Dubrovačkoga simfonijskog orkestra održao je sinoć u Dominikanskoj crkvi u Dubrovniku koncert na kojem je solistica iz Japana, violinistica Kimiko Nakazawa nastupila na tzv. Tsunami violini. Tu je violinu izradio jedan od najcjenjenijih restauratora i graditelja violina Muneyuki Nakazawa od drveta korištenog za podove i grede šintoističkog hrama uništenog u tsunamiju u Tohoku 2011. Violina je dobila ime Tsunami i postala instrument molitvi u spomen i vječno sjećanje na pokojnike kao i instrument nade za sve pogođene potresom. Na toj su violini koncerti već održani diljem SAD i Francuske. Na sinoćnjem dubrovačkom koncertu izvedena su djela Corellija i Vivaldija.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙