FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 8. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je hrvatskim građanima čestitku u povodu Dana neovisnosti, ističući kako je neovisnost temelj dalje izgradnje društva sloboda i ljudskih prava ali i zajedničke odgovornosti za budući razvoj. ''Svečano obilježavajući Dan neovisnosti – dan kada je Hrvatski sabor godine 1991. donio povijesnu odluku o proglašenju neovisnosti Republike Hrvatske - s poštovanjem se prije svega sjećamo svih onih koji su pridonijeli ostvarenju povijesne težnje hrvatskoga naroda da obnovi svoju samostalnu državu, a osobito hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za slobodu. Neovisnost, koju smo postigli i obranili uz velike žrtve, temelj je dalje izgradnje hrvatskoga društva kao društva demokratskih sloboda i ljudskih prava, ali i društva osobne i zajedničke odgovornosti za budući razvoj. Ljepota naše domovine i vrijednost naših ljudi temeljni su kapital da se, sada i kao punopravna članica Europske unije, razvijamo kao gospodarski uspješna i socijalno pravedna država. Da bismo u tome uspjeli, važno je da izgrađujemo suglasje o temeljnim pitanjima naše budućnosti, da potičemo rad i kreativnost, samopouzdanje i optimizam", stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović uputio je hrvatskim građanima čestitku u povodu Dana neovisnosti, istaknuvši kako se, obilježavajući ovaj dan, s dubokim poštovanjem i pijetetom, prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote kako bi obranili domovinu. "Dvadeset i dvije godine od dana kad su zastupnici Hrvatskoga sabora jednoglasno donijeli odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom, slavimo Dan neovisnosti kao građani slobodne, demokratske, stabilne zemlje. Hrvatska je danas punopravna članica Europske unije i članica NATO saveza te zemlja razvijenih dobrosusjedskih odnosa i lider u regiji. Danas, kad neovisnost i suverenost Republike Hrvatske više nisu upitne, naše su obveze i zadaci drugačiji. Pred nama su novi ciljevi: izgradnja moderne i gospodarski uspješne, konkurentne europske Hrvatske, uređene i solidarne države u kojoj se zakoni poštuju i provode, a ljudska su prava i individualne slobode na najvišoj razini, istaknuo je u čestitki predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

TROGIR - Gradsko poglavarstvo Trogira i tvrtka Trogir Holding koja upravlja odlagalištem otpada Plano kod Trogira nisu dobili inspekcijsko rješenje kojim bi se zabranilo daljnje odlaganje otpada na tom mjestu, doznaje se od trogirskog gradonačelnika Ante Stipčića. U ponedjeljak "do kraja radnog vremena ni grad Trogir ni tvrtka Trogir Holding nismo dobili nikakvo rješenje od inspekcije Ministarstva zaštite okoliša kojim bi se zabranilo daljnje obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom u Planom, te se ne možemo ni očitovati. Ako, i kada dobijemo dokument od inspekcije i kada vidimo njegov sadržaj, onda ćemo se i očitovati“, rekao je sinoć za Hinu Stipčić. Stipčić tvrdi da od lipnja ove godine, otkako je preuzeo dužnost gradonačelnika, nikakva inspekcija nije dolazila u Trogir u vezi odlagališta Plano, te da i njega zanima na temelju čega je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode sada želi zabraniti odlaganje otpada na tom odlagalištu. Inspekcija Ministarstvu zaštite okoliša i prirode izdala je rješenja komunalnim poduzećima u Trogiru, Zaprešiću i Pazinu kojima im se, zbog nedostatka dozvole, zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a rješenja stupaju na snagu 15. listopada. Umjesto na odlagališta koja se do 15. listopada ne usklade sa zakonom, otpad se privremeno može odlagati na odlagališta koja imaju dozvolu, rekao je jučer na konferenciji za novinare ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

GOLOGORIČKI DOL - Njemački vozač (73) oldtimera "morgan roadstar" poginuo je jučer popodne u prometnoj nesreći kod Gologoričkog Dola kada je na skliskom kolniku izgubio nadzor nad vozilom i prevrnuo se na krov, a njegova 63-godišnja suputnica je ozlijeđena. Nesreća se dogodila oko 17 sati na cesti Gologorica-Gologorički Dol, u općini Cerovlje, kada je 73-godišnji njemački državljanin upravljajući oldtimerom "morgan roadstar" njemačkih registracija u jednom trenutku na skliskom kolniku izgubio nadzor nad vozilom i prešao na lijevu stranu kolnika. Vozilo je zatim prešlo preko zaštitne ograde te se prevrnulo na krov, navela je policija. Njemački državljanin je preminuo na mjestu nesreće, a ozlijeđena suputnica u vozilu, 64-godišnja njemačka državljanka, je prevezena u riječki Klinički bolnički centar na Sušaku.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙