FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarski podaci i politička napetost u Italiji pritisnuli euro

Autor: vmom
LONDON, 26. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Euro se danas na međunarodnim deviznim tržištima našao pod pritiscima uslijed novih naznaka krhkog oporavka gospodarstva eurozone i najnovijih političkih tenzija u Italiji.

U takvim okolnostima euro je oslabio 0,2 posto prema dolaru, na 1,3499 dolara.

Dolar je na dobitku bio i prema jenu, ojačavši oko 0,4 posto, te se njime trgovalo po 98,83 jena.

U fokusu su danas bili novi podaci Europske središnje banke (ECB) koji svjedoče o daljnjem posustajanju kreditnih plasmana banaka prema kućanstvima i kompanijama u eurozoni. Kreditiranje kompanija smanjeno je u svim najvećim gospodarstvima eurozone u kolovozu, ističući upitnu snagu oporavka u 17-članom gospodarstvu.

Pozornost tržišnih sudionika ponovno plijeni politička situacija u Italiji. Saveznici Silvija Berlusconija ponovo su zaprijetili rušenjem koalicijske vlade bude li bivši premijer isključen iz politike kako bi ga se kaznilo za porezne prijevare.

"To je najnovija u nizu političkih napetosti koja ugrožava ne samo stabilnost aktualne vlade, nego i dugoročni proces reformi", kazao je ekonomist u tvrtki RBC Capital Markets Timo del Carpio.

Dolaru, s druge strane, veći dobitci nisu polazili za rukom zbog neizvjesnosti u vezi donošenja proračuna nakon novog zastoja u pregovorima. Ako zastupnici u Kongresu ne postignu dogovor na vrijeme, strahuje se da vlada u Washingtonu neće moći pravodobno izvršavati svoje obveze.

Dok se situacija u SAD-u ne razjasni, ulagači su se odlučili na veći oprez u pogledu kupovina američke valute. No, ne odlučuju se ni na agresivnije prodaje dolara, koji je inače poskočio u ranijim sličnim situacijama, nakon što bi Kongres postigao dogovor, što se u konačnici očekuje i u aktualnom slučaju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙