FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fiskalna blokada u SAD-u pogodila tečaj dolara

Autor: vmom
LONDON, 1. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Prva blokada rada savezne američke vlade u posljednjih 17 godina spustila je danas tečaj dolara prema drugim vodećim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima na najniže razine u proteklih gotovo osam mjeseci.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,3550 dolara. Švicarski franak nakratko je prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u proteklih godinu i pol dana, od 89,925 centima za dolar.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,4 posto, na 97,82 jena. Time se približio najnižoj razini u proteklih mjesec dana od 97,50 jena, na koju se spustio jučer.

Očekivanja da će fiskalna blokada naštetiti gospodarstvu i potaknuti američku središnju banku Fed da odgodi povlačenje monetarnih poticaja pritisnula su američku valutu. Takve blokade u prošlosti su trajale od jednog dana pa do gotovo jednog mjeseca.

Uslijed slabljenja dolara jedinstvena europska valuta nakratko je dosegnula najvišu razinu u posljednjih osam mjeseci od 1,3589 dolara. Kupovali su je hedge fondovi a podrška je stizala i iz Italije, gdje se očekuje da će vlada premijera Enrica Lette sutra dobiti povjerenje zastupnika u parlamentu.

Ulagači su zanemarili podatke o povećanoj nezaposlenosti u Njemačkoj, kao i one o nepopustljivo visokoj nezaposlenosti od 12 posto u eurozoni.

Nervozi na financijskim tržištima dodatno su pak pridonijele špekulacije o ranijoj objavi budno praćenog izvješća o američkoj zaposlenosti. Prošlog su tjedna dužnosnici kazali da će objava američkih gospodarskih pokazatelja biti odgođena.

"Ne znamo koliko će dugo trajati blokada u SAD-u. Ako potraje, veća je vjerojatnost da će gospodarski rast trpiti negativne posljedice, a smanjit će se i izgledi za skorim smanjenjem monetarnih poticaja, što je redom nepovoljno za dolar", kazao je Daragh Maher, strateg u banci HSBC.

"U kratkom bi roku bilo bolje izbjegavati dolar", poručio je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙