FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema drugim značajnim svjetskim valutama

Autor: vmom
LONDON, 27. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas oslabio na međunarodnim deviznim tržištima prema drugim vodećim valutama uslijed nastavljenih pritisaka vezanih s napetim pregovorima o američkom proračunu i neizvjesnosti oko početka smanjenja monetarnih poticaja.

Euro je u takvim okolnostim prema dolaru ojačao 0,4 posto, na 1,3539 dolara. Američka je valuta bila na izrazitijem gubitku i prema jenu, oslabivši 0,5 posto, na 98,50 jena.

Dolar je oslabio prema jenu nakon što je japanski ministar financija Taro Aso kazao da u ovome trenutku ne razmišlja o smanjenju korporativnog poreza. To je iznenadilo ulagače koji su se pozicionirali za slabljenje jena, uslijed očekivanja novih fiskalnih poticaja kojim bi se poduprlo gospodarstvo.

Funta je pak ojačala prema dolaru pod utjecajem izjava guvernera britanske središnje banke Marka Carneya da ne vidi daljnje potrebe za bančinim programom otkupa obveznica, s obzirom na naznake oporavka u britanskom gospodarstvu.

"U fokusu su bile lokalne teme, poput one da Japan ne planira smanjiti korporativni porez, dok je funta jačala zbog izjava guvernera, što je redom dovelo do slabljenja dolara. Otežani pregovori oko američkog proračuna također utječu na dolar", kazao je Daragh Maher, strateg u banci HSBC.

Dolar je oslabio i prema švicarskom franku, dotaknuvši nakratko najnižu razinu u posljednjih sedam i pol mjeseci od 90,62 švicarskih centima, s tim da su franku podršku pružali i solidni podaci o raspoloženju u Švicarskoj. Euro se pak prema franku spustio na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca, djelomice pod utjecajem vijesti o rastu prinosa na talijanske državne obveznice.

Na kretanje tečaja eura mogao bi imati utjecaja govor čelnika ECB-a koji se očekuje tijekom dana, dok će dolaru smjernice pružati novi gospodarski pokazatelji. Ako pokažu da se američko gospodarstvo oporavlja i nakon što se u Washingtonu okonča politička bitka oko fiskalnih pitanja, dolar bi po ocjeni analitičara mogao ponovo dobivati na vrijednosti.

Nakon rasprava o proračunu i tijekova uobičajenih za kraj mjeseca i tromjesečja, pažnju ulagača plijenit će redovna mjesečna zasjedanja američke središnje banke Fed u listopadu i prosincu, premda se smanjenje poticaja ne očekuje prije iduće godine, kako bi se pouzdano utvrdilo počiva li oporavak američkog gospodarstva na čvrstim osnovama.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙