FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Političke napetosti pogodile euro i dolar; jen i franak u plusu

Autor: vmom
LONDON, 30. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Euro se danas na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u pet mjeseci prema švicarskom franku zbog eskalacije političkih nepetosti u Italiji dok su ulagači zazirali od kupovina dolara zbog neizvjesnosti oko američkog proračuna.

Prema dolaru je tako euro oslabio 0,3 posto, na 1,3488 dolara. Prema franku je oslabio 0,2 posto, na 1,2218 franaka, nakon što se ranije nakratko spustio i do 1,2215 franaka, najniže razine od početka svibnja.

Na izrazitijem gubitku jedinstvena je europska valuta bila prema jenu, oslabivši za 0,8 posto, na 131,78 jena. Ranije se nakratko spustila i na najnižu razinu u protekla tri tjedna od 131,385 jena.

I dolar je bio na gubitku prema jenu, oslabivši za 0,6 posto, na 97,63 jena. Nakratko se bio spustio i na najnižu razinu u mjesec dana od 97,53 jena. Prema franku je dolar ostao više-manje stabilan, na oko 90,54 centima, no zadržao se blizu 90,20 centima, najniže razine od travnja 2012., na koju se spustio prošli tjedan.

Švicarski franak i jen nerijetko dobivaju na vrijednosti u nestabilnim vremenima jer im se ulagači okreću u potrazi za sigurnim utočištem za kapital dok neizvjesnosti ne budu otklonjene.

Euro je tako pritisnula najnovija u nizu politička kriza u Italiji nakon što je u subotu Silvio Berlusconi povukao svoje ministre iz vlade i pozvao na prijevremene izbore, samo sedam mjeseci nakon prošlih parlamentarnih izbora.

Premijer Enrico Letta tražit će glasovanje o povjerenju vladi, najvjerojatnije u srijedu.

Stratezi kažu da će veći pad eura prema dolaru zasad ipak kočiti kupnje eura uobičajene na samom kraju mjeseca i tromjesečja, ali i slabljenje dolara zbog približavanja roka za donošenje proračuna. Postizanjem dogovora otklonila bi se postojeća politička pat-pozicija i spriječila paraliza rada saveznih američkih vlasti, čega se pribojavaju tržišni sudionici.

"Danas ulagači više zaziru od rizičnih ulaganja zbog pomalo nezgodne kombinacije američkih i talijanskih problema. To je pak pozitivno za jen, franak i funtu", kazao je čelnik valutne analize u banci Danske Arne Lohmann Rasmussen.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙