FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 21. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ROVINJ - Ministar turizma Darko Lorencin ustvrdio je danas kako je potreba za promjenama u turizmu odnosno u njegovoj strukturi i infrastrukturi neminovna, što će rezultirati drugačijem percipciranju turizma kao iznimno važnog sektora u hrvatskom gospodarstvu. "Poznato je da se zalažem za bolju razinu ponude i proizvoda koja će Hrvatskoj omogućiti produljenje turističke sezone", rekao je Lorencin sudjelujući na panel diskusiji na temu "If You haven't Been to Croatia, You're F***ing Idiot" u sklopu ovogodišnjeg 6. Weekend Media Festivala, najvećeg regionalnog okupljanja komunikacijske industrije. Lorencin je dodao kako u turistički proizvod treba implementirati aktivnosti poput sportskih i kulturnih događanja koje će privući goste tijekom svih 12 mjeseci. Hrvatska mora, drži on, ciljati na turizam koji ima izdignutu kvalitetu i koji će biti integriran u ekonomiju kako bi i sami građani imali koristi od toga. "Turizam je biznis. Mi želimo masovni i kvalitetni turizam s više proizvoda, gdje će financijski efekti biti još veći", poručio je Lorencin. Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić izrazila je zadovoljstvo rezultatima dosadašnjeg dijela turističke sezone istaknuvši kako porast od pet posto više dolazaka i tri posto više noćenja govori o uspješnosti sezone.

ZAGREB - Socijalni dijalog čelnika sindikata liječnika i medicinskih sestara Ivice Babića i Anice Prašnjak s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem održat će se danas u 17 sati u Ministarstvu zdravlja. Uspostava socijalnog dijaloga preduvjet je za nastavak kolektivnih pregovora i prestanak štrajka u bolnicama koji je danas ušao u četvrti dan. Nastavak pregovora ministar je najavio danas na Radiju 101, a nakon toga predsjednik sindikata liječnika Ivica Babić potvrdio je novinarima da će se sastanak održati u 17 sati. Ostojić je u Intervjuu tjedna Radija 101 ponovno istaknuo da se štrajkaše u bolnicama ne popisuje, već se provodi evidencija radnog vremena i ispunjavanja radnih obaveza. Dodao je i kako će o tome hoće li vrijeme provedeno u štrajku biti plaćeno, odlučiti Vlada. Jučer je održana akcija "5 do 12", kojom su sindikati htjeli pokazati koliki je stvarni odaziv na štrajk u bolnicama budući da su oni i ministarstvo izlazili u javnost s oprečnim podacima o odazivu. Tijekom te akcije Babić je pozvao ministra da za vikend sjedne sa sindikalcima za pregovarački stol, a Ostojić je nakon toga izrazio spremnost za obnovu socijalnog dijaloga i pregovore sa sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

ZAGREB - Finalni nacrt predstudije prometnog povezivanja juga Hrvatske bit će izrađen u sljedećih šest tjedana, a konačno izvješće bit će prezentirano za osam tjedana, objavilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navodeći da je produženje roka tražila Bosna i Hercegovina. "Na jučerašnjem sastanku Savjetodavnog tijela za izradu predstudije prometnog povezivanja juga Hrvatske, a kojega čine predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, predstavnici Hrvatskih cesta, te predstavnici Ministarstva prometa Bosne i Hercegovine i konzultanti STTE Consortium (SAFEGE/TECHNUM-TRACTEBEL), koja radi na izradi navedene studije, zaključeno je kako će konzultanti SAFEGE u narednih šest tjedana izraditi finalni nacrt predstudije, a konačno izvješće bit će prezentirano za osam tjedana", navodi se u priopćenju. "Produženje roka tražila je BiH strana radi prikupljanja dodatnih podataka vezanih za finalizaciju rješenja. Hrvatska strana je", kako je priopćeno, "u dobroj vjeri u cilju kvalitetne finalizacije predstudije pristala na produženje roka". Inače, prema prvotnom je roku francuska konzultantska tvrtka SAFEGE trebala do 22. rujna dostaviti rezultate studije.

ZAGREB - HDZ-ova zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica danas je tvrdnje ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića o navodnoj odgovornosti župana Nikole Dobroslavića zbog europske odgode studije o predizvedljivosti projekta za Pelješki most, ocijenila da imaju veze s poljuljanim odnosima s Europskom unijom koji su uslijedili zbog lex Perković. Ministar Siniša Hajdaš Dončić je za odgodu odluke o studiji predizvodljivosti projekta izgradnje Pelješkog mosta ustvrdio kako je dijelom kriv i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, koji je s tim u vezi pisao predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu. Šuica je rekla kako županovo pismo s tim nema nikakve veze. "Naš župan se brine za jug zemlje i normalno je da je pisao i komunicirao, no čini se da se sve to ima veze s poljuljanim odnosima s Europskom unijom koji su uslijedili zbog lex Perković", rekla je Šuica u izjavi novinarima uoči obilježavanja 23. obljetnice osnutka Mladeži HDZ-a. Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić 6. rujna uputio je pismo predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, u kojem navodi kako je jedino prihvatljivo rješenje Pelješki most i sufinanciranje njegove gradnje iz fondova EU.

PULA - Povjerenik pulskog SDP-a Danijel Ferić na današnjoj je konferenciji za novinare najavio svoju kandidaturu za predsjednika pulskog SDP-a na unutarstranačkim izborima koji će se održati 20. listopada, po principu jedan član jedan glas. Govoreći o socijalnoj politici Pule ustvrdio je da je gradski proračun u prvih šest mjeseci ove godine ostvario višak od 31 milijun kuna, prvenstveno zbog prodaje gradskog zemljišta i netrošenja namjenskih sredstava, dok u isto vrijeme u Puli i okolici, kako je rekao "sve više građana dobiva socijalnu pomoć". Po njegovim riječima, broj takvih osoba popeo se na 826, što je deset posto više nego u istom lanjskom razdoblju. "S obzirom na to da Grad Pula ove godine nije pripremio niti jedan program za poticanje pulskog gospodarstva, kao ni za poticanje zapošljavanja, dio viška iz proračuna trebalo bi usmjeriti u te namjene", kazao je Ferić.

ROVINJ - Najpopularniji novinari u Hrvatskoj su Mislav Bago, Aleksandar Stanković, Goran Milić, Zoran Šprajc i Denis Latin, pokazalo je istraživanje na reprezentativnom uzorku koje su na Weekend media festivalu u Rovinju predstavili Presscut i Medianet, tvrtke za medijski monitoring i analize iz Zagreba. U anketi provedenoj od 12. do 15. rujna sudjelovalo je 1.000 punoljetnih ispitanika koji su sami navodili imena novinara koje smatraju popularnima. Među 20 najpopularnijih novinara su, prema ocjeni čitatelja i gledatelja, Saša Kopljar, Robert Knjaz, Andrija Jarak, Elizabeta Gojan, Mislav Togonal, Barbara Kolar, Katja Kušec, Danijela Trbović, Hloverka Novak Srzić, Boris Dežulović, Milan Ivkošić, Anita Malenica, Ante Tomić i Ivana Paradžiković. Prema rezultatima istraživanja, Mislav Bago uživa najveće povjerenje kod žena i muškaraca, dok se kod žena na drugo mjesto plasirao Goran Milić, a kod muškaraca Aleksandar Stanković.

KRAPJE - Prigodnim kulturno-umjetničkim programom, izložbom narodnih nošnji i rukotvorina te tradicijskim obrtom jasenovačke Posavine danas je započelo dvodnevno obilježavanje 19. obljetnice proglašenja posavskog sela Krapja - selom graditeljske baštine. Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac, rekla je da se u Krapju od 1995. provodi inicijativa Vijeća Europe o obilježavanju Dana europske baštine u Hrvatskoj što je proteklih godina rezultiralo zadržavanjem mladih u Krapju, izgradnjom infrastrukture te obnovom 30 tradicijskih drvenih kuća u kojima se nekada živjelo. Danas obnovljene kuće mjesta su gdje se okupljaju turisti čiji broj raste, a ove godine selo je posjetilo 4730 gostiju dok je u samom parku prirode Lonjsko polje boravilo oko 17.000 turista iz zemlje i inozemstva. Dani europske baštine od 1995. godine u Hrvatskoj obilježavaju se tijekom rujna, a jedino je Krapje selo u kojem se ta manifestacija održava već 19 godina za redom čime su se uspješno afirmirale vrijednosti krajolika i kulturne baštine hrvatske Posavine te pokrenuo revitalizacijski proces u ruralnim sredinama ovog područja.

ZAGREB - Puštanjem u prirodu jednog bjeloglavog supa danas je obilježeno otvaranje oporavilišta za ugrožene ptice strvinare Crnika kod Senja. Oštro je mladi bjeloglavi sup koji je otišao najsjevernije od svih iz njegove vrste. Nađen je iscrpljen sredinom lipnja 2012. godine na jednoj švedskoj farmi, prebačen najprije u Oporavilište za divlje ptice u Gothenburgu, a nakon oporavka dopremljen u Zagreb. Svečanom puštanju Oštrog bili su nazočni brojni stručnjaci iz Hrvatske, Njemačke i Švedske, te osobe iz sustava za zaštitu prirode. Sličan centar se ranije nalazio na otoku Cresu, ali ga je udruga Grifon – Centar za zaštitu ptica grabljivica zbog pomanjkanja uvjeta premjestila na lokaciju Crnika, pet kilometara južno od Sv. Jurja kod Senja. U podizanju centra imala je podršku Grada Senja, Parka prirode Velebit i Hrvatskih šuma. Skupina prijatelja supova koja je okupljena u Udruzi za dvadeset i više godina u suradnji s Ornitološkom postajom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) obilježila je više od 860 bjeloglavih supova, a u Oporavilištu za strvinare imali su na liječenju više od 170 supova, od kojih je 112 uspješno ponovno pušteno u prirodu, stoji na mrežnim stranicama udruge.

ZAGREB/GRAZ - U okviru ovogodišnje Štajerske jeseni, koja se od danas održava u Grazu, otvorena je i izložba "Što je umjetnost?", na kojoj sudjeluje niz umjetnika iz Hrvatske i bivše Jugoslavije, čiji radovi pokušavaju dati odgovor na pitanje iz naslova izložbe, u odnosu 'nekad i sad'. Pozvali smo umjetnike da nam odgovore na vječno pitanje koje je u svojim performansima sedamdesetih neumorno postavljao Raša Todosijević, a na koje još uvijek ne znamo odgovor, rekao je kustos izložbe Sandro Droschl, na konferenciji za novinare u galeriji Kuenstlerhaus. Kao posebnost izložbe istaknuo je što, uz umjetnike iz sedamdesetih koji su bili važni i za međunarodnu scenu, mlađi autori odgovaraju na isto pitanje istražujući geopolitičke odrednice i lokalnu produkciju, rodne i političke razlike. Jedan od sudionika, hrvatski umjetnik Dalibor Martinis kaže kako se tu uspoređuju dva vremena i dvije situacije, a sa stajališta stabilne zemlje i kulture kao što je Austrija bilo je zanimljivo vidjeti kako jedna država koja se raspala može imati iste umjetničke, a dva potpuno različita društvena i kulturna konteksta.

(Hina) xnkot ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙