FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Obvezno članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) ukinut će se od 1. srpnja 2014. godine, a ne kako je ranije najavljivano od 1. siječnja 2015. godine, kazao je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavljajući konačni prijedlog novog zakona o obrtu koji bi se na Vladi trebao naći u iduća dva tjedna. Ukidanje obveznog članstva omogućit će da više od 82 tisuće obrtnika sami odluče žele li biti članovi komore ili ne, rekao je Maras. Iznio je i podatke istraživanja koje je agencija Ipsos provela na uzorku od 800 ispitanika. Maras kaže kako ti rezultati pokazuju da 76 posto ispitanih obrtnika podržava ukidanje obveznog članstva, dok se tome protivi njih 21,7 posto. Prema istraživanju, 42 posto obrtnika ostalo bi u HOK-u. To nije loš rezultat, ocijenio je Maras koji vjeruje kako će se HOK uspjeti izboriti za obrtnike. Istraživanje je pokazalo i kako 93,2 posto poduzetnika podržava dobrovoljno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), kazao je Maras koji smatra da i HGK treba reformirati, odnosno, u dogledno vrijeme uvesti institut dobrovoljnog članstva. Kako Zakon o HGK nije u mojoj, već u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, taj ću prijedlog u pisanoj formi uputiti kolegi Vrdoljaku, najavio je.

ZAGREB - U kolovozu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 2,6 posto na godišnjoj razini, što je četvrti mjesec zaredom kako raste. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 5,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno ojačao 2,6 posto. To predstavlja ubrzanje rasta, s obzirom da je u srpnju potrošnja porasla 0,4 posto, a podatak je i bolji od očekivanja. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje za 0,6 posto godišnje, a njihove procjene kretale su se u rasponu od 0,5 i 1 posto. "Prvi rezultati DZS-a potvrdili su očekivanja da će se nastaviti rast prometa od trgovine na malo, no intenzitet rasta je nadmašio naša očekivanja. Dobrim rezultatima u kolovozu zasigurno su pridonijela povoljna kretanja u turizmu, odnosno rast broja turističkih noćenja", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

ZAGREB - Sva tri hrvatska željeznička poduzeća imaju perspektivu, siguran put razvoja i mogućnost dobrog rada i napredovanja, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na današnjoj konferenciji za novinare u povodu Dana Hrvatskih željeznica. Kaže da je najzadovoljniji s HŽ Infrastrukturom koja provodi niz investicijskih aktivnosti obnove pruga i druge željezničke infrastrukture. HŽ Infrastruktura će po njegovim riječima ove godine iz vlastitih sredstava investirati dvije milijarde kuna, a kako je najavio, od početka iduće godine Infrastrukturi bi trebao pripasti i dio sredstava koji se prikupi iz cijene goriva. Što se tiče HŽ Putničkog prijevoza kazao je da je restrukturiranje u punom jeku te za idući tjedan najavio izbor financijske institucije koja bi trebala pratiti kupnju 44 nova vlaka koje će graditi Končar i Gredelj. HŽ Cargo pak očekuje prodaja 75-postotnog udjela, a Hajdaš Dončić očekuje da bi za tri - četiri tjedan s rumunjskim partnerom mogli biti usklađeni ugovori za dovršetak toga posla.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako nije zabrinut za sigurnost putnika Croatia Airlinesa unatoč kvarovima zrakoplova te kompanije koji su zaredali u posljednje vrijeme. Zamoljen za komentar i ocjenu sigurnosti putovanja zrakoplovima domaće aviokompanije, Hajdaš Dončić je rekao da kvarovi zrakoplova Croatia Airlinesa uopće nisu česti te da je jedini ozbiljni incident samo blokada prednjeg slijetnog kotača na zrakoplovu Dash 8 - Q400, zbog čega je zrakoplov prizemljen "na nos". Ostali incidenti nisu imali nikakva utjecaja na sigurnost putnika i ulaze u skupinu onih koji se u zrakoplovnoj industriji uobičajeno prijavljuju, kazao je Hajdaš Dončić. Dodao je kako je Dash 8 -Q400 jedan od najsigurnijih zrakoplova toga tipa, što je, kako je rekao, potvrdila struka. Na pitanje kako teku pripreme za dokapitalizaciju sustava marina ACI, odgovorio je da Vlada čeka donošenje zakona o mirovinskim fondovima jer želi da u ACI uđu domaći mirovinski fondovi.

ZAGREB - Inspekcija rada i zaštite na radu od 1. siječnja iduće godine dobiva puno veće ovlasti, uključujući zatvaranje tvrtke zbog nezakonitog poslovanja, rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te potvrdio kako od početka iduće godine ta inspekcija prelazi u njegovo ministartsvo. Nakon utvrđivanja prekršaja, inspektori će izdavati upozorenje poslodavcu. U slučaju da se utvrđene nezakonitosti ne isprave u roku 8 dana, kazne će biti puno veće nego sada, a kod većih nezakonitosti, moći će i zatvoriti tvrtku, izjavio je Mrsić novinarima nakon otvorenja Sajma poslova upitan za najave reorganizacije inspektorata. Inspekcija rada i zaštite na radu prelazi početkom godine u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nakon planiranog zatvaranja Državnog inspektorata koji je u proteklih 15 godina kao neovisno tijelo objedinjavao gospodarsku i inspekciju rada te elektroenergetske i rudarske inspektore. Oko 800 inspektora Državnog inspektorata bit će raspoređeno po ministarstvima, a Mrsić odbacuje nagađanja o značajnim uštedama, te poručuje da im je cilj bio povećanje učinkovitosti, a ne uštede.

DUBROVNIK - Hrvatskoj i regiji u kojoj se nalazi potrebna je diversifikacija energetskih izvora i niže cijene energenata, a to se može postići samo međusobnom suradnjom jer nijedna zemlja nije dovoljno velika da bi vodila samostalnu energetsku politiku, rekao je danas u Dubrovniku hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kao panelist na posljednjoj raspravi Croatia foruma. Hrvatska će se, kaže Vrdoljak, založiti za provedbu triju projekata u bliskoj budućnosti. Prvi je eksploatacija novih izvora plina u Jadranskom moru, jer se očekuje, temeljem brojnih ispitivanja, da će Hrvatska time dobiti nekoliko puta veće količine plina od vlastitih potreba. Drugi je provedba strateškog projekta izgradnje LNG terminala, a treći je izgradnja Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP).

OSIJEK - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je danas u Osijeku 16. jesenski sajam, na kojem će nedjelje oko 200 domaćih i inozemnih izlagača predstaviti svoje proizvode s područja poljoprivrede, prehrane, ekologije i stanovanja. Josipović je otvarajući sajam kazao je kako svima u Hrvatskoj, u ovome trenutku koji nije lak, trebaju uspjeh i optimizam te kako je važno da sajam pošalje upravo takvu poruku. Na Jesenskom sajmu nastupit će izlagači iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, a kao izlagač predstavit će se i poljsko Veleposlanstvo. Na sajmu će se predstaviti i županijske komore iz Osijeka, Virovitice, Karlovca i Vukovara, te 14 vinara iz Slavonije i Baranje i vinski klaster iz Pečuha.

ZAGREB - Koprivnička Podravka izvijestila je danas o zbrinjavanju otprilike 150 radnika, kojima će biti isplaćena otpremnina od 4.000 kuna po godini radnog staža u Podravci, odnosno ukupno oko 15 milijuna kuna. Početkom ove godine Podravka je izvijestila da je ovogodišnjim programom zbrinjavanja viška radnika obuhvaćeno 276 radnika, kojima će biti isplaćene stimulativne otpremnine. Taj će program tvrtku ukupno stajati oko 39 milijuna kuna.

ZAGREB - Predstavnici Ericssona Nikole Tesle i BH Telecoma potpisali su ugovor u području sustava za operativnu podršku telekom operatora (OSS) vrijedan 15 milijuna kuna, izvijestili su danas iz Ericssona Nikole Tesle. Nabavka ovog rješenja omogućit će BH Telecomu veću efikasnost i konkurentnost uz istovremeno jednostavnije i brže uvođenje najmodernijih usluga, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Uz i nadalje nisku likvidnost, na Zagrebačkoj burzi danas su Crobexi pali više od pola posto, ponajviše pod utjecajem potonuća cijene dionice Ine za više od tri posto. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,59 posto, na 1.808 bodova, a Crobex10 0,81 posto, na 1.010 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,6 milijuna kuna, što je otprilike 300.000 kuna više nego jučer oko podneva. "Crobex je danas u nešto većem minusu, ponajviše pod utjecajem pada cijene dionice Ine. Iako se početkom tjedna činilo da slučaj Ina-MOL neće imati većeg utjecaja na dionicu domaće naftne kompanije, cijena joj je danas znatnije pala, no uz vrlo nisku likvidnost", kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Cijena dionice Ine spustila se 3,1 posto, na 4.000 kuna, uz promet od 160.000 kuna. Najlikvidnija je dionica HT-a s 1,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,76 posto, na 171,67 kuna. Po visini prometa slijedi dionica Atlantske plovidbe, sa 172.000 kuna. Cijena joj je ojačala 1,26 posto, na 401 kunu. Po skoku cijene za 7,77 posto, na 29,4 kune, ističe se dionica Diokija.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke na dnevnoj i tjednoj razini oslabila prema euru, u odnosu na jučerašnju tečajnicu za 0,07 posto, a u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka za 0,10 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,619719 kuna. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema švicarskom franku, za 0,07 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 0,68 posto te britanskoj funti za 0,70 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,215105 kuna, dolara 5,603559 kuna, a funte 9,009955 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu središnje banke, kuna je oslabila prema franku za 0,10 posto i dolaru za 0,12 posto, a ojačala prema funtu za 0,84 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙