FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Banke se mogu ili korektno ponašati ili ćemo mijenjati zakone, ako treba i pet puta godišnje, kazao je danas ministar financija Slavko Linić govoreći u Hrvatskom saboru o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Riječ je o zakonu koji bi trebao ograničiti samovolju banaka pri određivanju kamatnih stopa, uvođenjem fiksnih marži i jasnih parametara za izračun kamatnih stopa na stambene i potrošačke kredite te onemogućiti banke da jednostrano ukidaju dopuštena prekoračenja po tekućem računu. Vlada predlaže maksimalnu dopuštenu kamatnu stopu, koja na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama uvećane za jednu trećinu, dok na ostale potrošačke kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope uvećane za jednu polovinu. Linić je izračunao da bi time najviša kamata na stambene kredite bila oko pet posto, a na potrošačke nešto manje od 10 posto. Podsjetio je da se u izradu zakona krenulo još u ožujku, a da je rasprava dugo trajala jer je Vlada pokušala približiti interese građana i banaka i naći najkvalitetnija rješenja. "Moramo priznati da nakon šest mjeseci nismo postigli značajnije uspjehe u približavanju stavova. Zato ovaj prijedlog vjerojatno nije u potpunosti ni podržan od nekih građanskih inicijativa, ali sigurno nije ni po volji bankarskog sustava", rekao je Linić.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić poručio je danas građanima koji imaju ugovorene kredite da ne pristaju na nove bankarske marže, nego da sačekaju izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. "Nemojte pristajati na nove bankarske marže, čekajte da donesemo izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju", poručio je Linić, nakon što su ga novinari u Saboru upitali što da rade građani kojima su banke već počele slati obavijesti o fiksnoj marži, kakvu predviđa prijedlog izmjena Zakona. Naglasio je da se marža ugovorena po novom zakonu više neće moći mijenjati, a da će visinu marže i dalje utvrđivati banke. "To je sloboda tržišta. Ali ako vam neće odgovarati marža u jednoj banci, ići ćete u onu koja nudi nižu", rekao je. Linić je priznao da Vlada kasni s projekcijama proračuna za iduću godinu i to zbog političkih razloga. "Istina je da kasnimo. Projekcije su već dobrim dijelom u raspravi unutar Vlade od mjeseca srpnja. Politička je odluka bila da projekcije moraju pratiti i mjere kojima ćemo u idućim godinama kontrolirati deficit. Želimo projekcije i mjere donijeti istovremeno i zato kasnimo", objasnio je.

ZAGREB - Utjecaj predstečajnih nagodbi na hrvatsko tržište kapitala je snažan i ogleda se u velikim oscilacijama cijena dionica tvrtki koje prolaze taj proces, ocijenila je danas predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Cijene dionica tvrtki koje započinju predstečajne nagodbe padaju, a tijekom procesa osciliraju ovisno o tome što se događa i koje se odluke donose, rekla je Gažić na okruglom stolu "Utjecaj predstečajnih nagodbi na hrvatsko tržište kapitala". Smatra da su predstečajne nagodbe prilika za investitore budući da će vlasničke strukture i bilance društava koje ju uspješno završe, nakon restrukturiranja i dokapitalizacije postati puno zdravije, a nove uprave sklonije prikupljanju kapitala na burzi. Direktorica Fine Anđelka Buneta kaže da se predstečajne nagodbe u administrativnom smislu provode sve lakše, zbog sve veće rutiniranosti nagodbenih vijeća. Prema najnovijim podacima Fine, do sada je zaprimljeno 5.017 zahtjeva za otvaranjem postupka predstečajne nagodbe s ukupnim dugovanjima od 49,6 milijardi kuna. U 629 slučajeva prihvaćen je plan financijskog restrukturiranja s ukupnim tražbinama od 11,8 milijardi kuna, a 207 slučajeva okončano je na trgovačkim sudovima s ukupnim učinkom smanjenja nelikvidnosti od 2,7 milijardi kuna.

SPLIT - U Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata danas je porinut putnički brod za kružna putovanja za naručitelja obrt "Providnost" iz Krila Jesenice, izvijestili su iz Brodosplita. Ovo je drugo porinuće u Brodosplitu u dva dana, istaknuo je prilikom porinuća tog broda za nautički turizam član Uprave Brodosplita Darko Pappo. Brod je izgrađen za domaćeg naručitelja, obrt "Providnost" u vlasništvu Marija Ercegovića iz Krila Jesenice. Brodosplit je za naručitelja izradio čelični trup i nadgrađe za brod duljine 45,59 metra i širine 9 metara. Nakon što je u prosincu 2012. godine isporučen brod "Futura", kao prvi iz serije brodova za nautički turizam, a u veljači ove godine i brod "Amalija", brodograditelji škverske 'specijalne' rade i na izradi čeličnog trupa i nadgrađa broda, ugovorenog također za domaćeg naručitelja, kažu iz Brodosplita. Ističu i da je u Brodogradilištu specijalnih objekata trenutno u gradnji nova luksuzna jahta od 60 metara, a u pripremi je i pet jedrenjaka za vlastitu plovidbu.

ZAGREB - Dubrovački hotel Belvedere d.d. u stečaju prodavat će se putem javnobilježničke dražbe u Zagrebu 5. studenog ove godine s početnom cijenom od 24,3 milijuna eura, što je vrijednost te nekretnine prema procjeni sudskog vještaka. Poziv za javnu dražbu objavila je u današnjem tisku javna bilježnica Jožica Matko-Ruždjak, u čijem će se uredu u Zagrebu dražba i održati, a na zahtjev Ine kao fiducijarnog vjerovnika, prethodnog vlasnika i na temelju odredbi Ovršnog zakona (koje su bile na snazi u vrijeme sklapaja sporazuma o osiguranju). Početna cijena na javnoj dražbi određena je temeljem procjene sudskog vještaka i iznosi 24,3 milijuna eura, a prema pozivu na prvoj se dražbi nekretnine koje su predmet prodaje ne mogu prodati ispod dvije trećine oglašene početne cijene.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas bilježe porast vrijednosti, pa je tako Crobex povećan za 0,50 posto, na 1.829,82 boda, a Crobex10 za 0,36 posto, na 1.030,21 bod. Osim vrijednosti indeksa danas je povećana i likvidnost te je postignut redovni promet od gotovo 20 milijuna kuna. Najtrgovanija dionica, s više od 2,4 milijuna kuna prometa, bila je dionica HT-a, kojoj je cijena porasla za 0,62 posto, na 177,25 kuna. Rast cijene, i to za čak 7,34 posto, na 380 kuna, bilježe dionice Atlantske plovidbe, kojih je protrgovano za više od 1,6 milijuna kuna. Za 0,50 posto porasla je cijena dionica virovitičkog Vira, na 606 kuna, uz promet od 742,4 tisuće kuna. Slijede tri dionice s prometom od oko pola milijuna kuna od kojih je s padom cijene dan završila samo dionica AD Plastika. Cijena te dionice pala je za 0,32 posto, na 124 kune, dok su istodobno povlaštene dionice Adris grupe poskupjele za 0,37 posto, na 265 kuna, a dionice Belja za 3,29 posto, na 60,98 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙