FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politička situacija u Italiji zabrinula ulagače na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. rujna 2013. (Hina/Reuters) Cijene europskih dionica pale su u četvrtak budući da je u prvi plan ponovo izbila zabrinutost za budućnost krhke talijanske vladajuće koalicije.

Londonski FTSE oslabio je blagih 0,02 posto na 6.550 bodova, frankfurtski DAX bio je u minusu 0,11 posto i spustio se na 8.656 bodova, dok je pariški CAC kliznuo 0,24 posto i iznosio 4.188 bodova.

Ključni talijanski burzovni indeks milanski FTSE MIB pao je 1,5 posto nakon što su zastupnici desnog centra koji podržavaju Silvija Berlusconija ponovo zaprijetili ostavkama bude li njihov vođa izbačen iz parlamenta nakon osude za utaju poreza.

Zastoj u pregovorima o američkom proračunu i izgledna bitka oko povećanja plafona zaduživanja također su potpirivali oprez među ulagačima.

Tržišni stratezi ističu da obje prijetnje, fiskalna neizvjesnost u Washingtonu i politička situacija u Italiji, pritišću tržišta te da bi se svaka slabost na tržištu trebala iskoristiti za povećanje pozicija.

"Vjerujemo da će u SAD-u doći do rješenja, iako bi u međuvremenu vijesti mogle biti prilično negativne. I u Italiji bi se po našoj procjeni trebao postići kompromis, iako bi cijela priča mogla potrajati", rekao je Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Marketsa.

"I dalje smatram da bismo trebali posstupno povećavati izloženost europskim tržištima, uključujući Italiju, jer pristojan pad cijena predstavlja dobru priliku za kupnju".

Pojedine su kompanije već objavile svoja tromjesečna poslovna izvješća i njihovi su rezultati zasada mješoviti. Tako je švedska modna kompanija Hennes & Mauritz dobila na vrijednosti 6,8 posto nakon što je izvijestila o neočekivano solidnom rastu dobiti prije oporezivanja u trećem fiskalnom tromjesečju.

Oprezne prognoze nizozemske prehrambene i kemijske grupe DSM i belgijskog trgovca mješovitom robom Colruyt spustile su pad cijene njihovih dionica za 4,6 odnosno 4,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,22 posto, na 14.799 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙