FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi signali iz Feda pritisnuli europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europske burze našle su se danas pod pritiskom budući da su najnovije izjave dužnosnika američke središnje banke o mogućem smanjenju poticaja za gospodarstvo potisnule u drugi plan snažne podatke iz eurozone i pobjedu kancelarke Angele Merkel na parlamentarnim izborima u Njemačkoj.

Indeks Londonske burze FTSE bio je u minusu 0,41 posto i iznosio 6.654 boda, frankfurtski DAX kliznuo je 0,27 posto, na 8.305 bodova a na sličnom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, oslabivši 0,32 posto, na 3.956 bodova.

Predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu James Bullard izjavio je da bi američka središnja banka u listopadu mogla početi smanjivati kupnju obveznica ako to podaci dozvole, prigušivši optimistično raspoloženje na burzama nakon prošlotjedne Fedove odluke o odgodi povlačenja monetarnih poticaja.

"Čini se da smo se ponovo vratili tumačenju dimnih signala koje šalju članovi odbora za monetarnu politiku (FOMC) američke središnje banke i ovisnosti o mjesečnim podacima, inače osvjedočeno podložnih drastičnim revizijama", konstatirao je Alastair Winter iz Danel Stewart & Co-a.

"Ni izdaleka nije jasno kakvi će podaci biti dovoljno dobri da uspore tiskanje novca" u SAD-u, dodaje.

Signali o povlačenju monetarnih poticaja pritisnuli su danas rudarske kompanije, unatoč boljim od očekivanja proizvodnim podacima iz Kine. Vodeći su pak gubitnici bile komunalne kompanije, predvođene britanskim National Gridom.

Potporu tržištu pružili su ipak podaci o neočekivano snažnom rastu poslovnih aktivnosti u eurozoni u rujnu, kao i pobjeda Angele Merkel na parlamentarnim izborima u Njemačkoj.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,16 posto na 14.612 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙