FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 16. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je večeras da će zakon (tzv. Lex Perković), prema kojem bi se od 15. srpnja iduće godine ukinulo ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene poslije kolovoza 2002., biti na vladi već ovaj četvrtak. Zakon, ide u žurnu proceduru, bit će izglasan vrlo brzo, na ovom zasjedanju Sabora, ali će stupiti na snagu 15. srpnja, rekao je Miljenić za središnji Dnevnik HTV-a. Potpuno neutemeljenim je ocijenio bilo kakvu najavu sankcija, ustvrdivši da sankcije kao takve ne postoje, već postoji moguće poduzimanje određenih mjera

PULA - Predsjednik Republike Ivo Josipović, vladajući SDP i njegov glavni koalicijski partner HNS za sad nisu komentariali najavu Europske komisije da će pokretnuti postupak protiv Hrvatske, dok je IDS, također član vladajuće koalicije, izrazio zabrinutost zbog najave sankcija. "Mislim da je to zabrinjavajuće s obzirom na nedavni ulazak Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji i na velika očekivanja hrvatskih građana od članstva u samoj uniji", kazao je Hini potpredsjednik IDS-a Boris Miletić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je nakon današnje najave Europske komisije o pokretanju sankcija protiv Hrvatske zbog nepoštivanja europskog uhidbenog naloga da ne očekuje materijalno kažnjavanje Hrvatske. Pedagoške mjere i materijalno kažnjavanje ne očekujem, a Vlada će znati reagirati štiteći hrvatske interese te se dogovoriti s EU i vjerujem da će naći rješenje", rekao je Leko u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

ZAGREB - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac (SDSS) rekao je danas, komentirajući odluku Europske komisije (EK) o pokretanju postupka protiv Hrvatske, kako EK nastavlja s pritiskom prema Vladi ne bi li je prisilila u slučaju suradnje u pravosudnim stvarima, tj. u "slučaju Perković" na način na koji to vidi Komisija, a ne na način na koji to vidi Vlada.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Branko Hrg upitao je danas, komentirajući odluku Europske komisije (EK) o pokretanju postupka protiv Hrvatske, jesu li hrvatski građani predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i Kukuriku koaliciji dali punomoć da ih posvađa sa cijelim svijetom. "Imali smo mukotrpan put ulaska u Europsku uniju, a sada, čim smo zakoračili u nju, zbog bahatosti jednog čovjeka opet ćemo biti na promatranju. Koje bi stvarne štete mogle nastati zasada još nitko u stvari ne zna, znamo samo da one nastaju zbog bahatosti jednog jedinog čovjeka, premijera Milanovića", izjavio je Hrg Hini.

ZAGREB - Nakon što je Europska komisija najavila moguće uvođenje sankcija protiv Hrvatske zbog kršenja članka 39. pristupnog ugovora, stručnjaci su upozorili da Hrvatska brzom reakcijom mora pokazati da je vjerodostojna zemlja članica, ali i nakon toga postaviti pitanje o ravnopravnosti članica Unije. Stručnjakinja za europske integracije Između ostalih i Višnja Samardžija iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose smatra da je Hrvatska sada u situaciji u kojoj mora brzo reagirati i naći rješenje koje će biti prihvatljivo Europskoj komisiji kako bi pokazala kredibilitet nove članice koja se u pregovorima s EU izjasnila da je spremna usvojiti europsku pravnu stečevinu, ali i provoditi je u praksi. "Hrvatska mora brzo reagirati kako bi se otklonili uzroci izricanja mjere, odnosno sankcije Komisije", kazala je Samardžija.

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Želimirom Puljićem i generalnim tajnikom HBK mons. Encom Rodinisom, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću. U otvorenom razgovoru razmijenili su mišljenja o aktualnim i važnim temama za Crkvu i hrvatsko društvo. Također bitnim su ocijenili sastanke i razgovore o temama od obostranog interesa, navodi se u kratkom priopćenju. Sastanku je nazočio i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tomislav Saucha.

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić danas je na Glavnom odboru stranke izjavio kako će HDSSB ustrajati na provedbi saborske rasprave o alarmantnom stanju u Vukovaru, uzrokovanoj katastrofalnom odlukom Vlade Republike Hrvatske o postavljanju ploča s čirilićnim natpisima."HDSSB će također tražiti izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kojima bi grad Vukovar, kao simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu, bio izdvojen iz primjene ovog zakona" rekao je Šišljagić, koji je podnio izvješće o radu stranke u proteklom razdoblju, te se osvrnuo na aktualno političko stanmje u Hrvatskoj.

ZAGREB - Ni današnji sastanak ministra zdravlja Rajka Ostojića s predstavnicama Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara nije donio nikakva rješenja koja bi mogla spriječiti štrajk u bolničkom sustavu koji bi, po najavama sindikata, trebao početi u srijedu, 18. rujna, u 7 sati. Nema šanse da se odgodi najavljeni štrajk, izjavila je novinarima čelnica sindikata Anica Prašnjak nakon razgovora s Ostojićem.

ZAGREB - Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek prozvala je danas Vladu zbog odaziva na drugi postupak mirenja s dva sindikata u zdravstvu, jer je time napravljen presedan i omogućeno da najavljeni štrajk u bolničkom sustavu bude legalan. Zašto je nekome u Vladi stalo da legalizira štrajk u bolničkom sustavu, koji su najavili liječnički i sestrinski sindikat, upitala je Avberšek na konferenciji za novinare podsjetivši na izjavu čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića da je drugi postupak mirenja održan kako bi najavljeni štrajk bio legalan.

RIJEKA- Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je potvrđen stečajni plan za crikveničku hotelsko-turističku tvrku Jadran d.d., po kojem bi radnici dio svojih potraživanja od oko 30 milijuna kuna dobili obročno u novcu, a dio u vlasničkim udjelima u tvrtki, izjavila je danas stečajna upraviteljica Marija Ružić. Napomenula je kako stečajni plan još nije pravomoćan, da postoji mogućnost žalbe vjerovnika koje će, ako ih bude, rješavati Visoki trgovački sud u Zagrebu, te će se tek za 30-ak dana znati je li rješenje pravomoćno.

RIJEKA - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić potvrdio je kako je od danas na snazi uredba koja omogućava da se sva rješenja o invalidnosti na koja se posumnja, stave izvan snage te da se obustave isplate i pokrene revizorski postupak kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari. Osnovali smo centar u kojem će se provjeravati sva dokumentacija, osniva se i jedinstveno tijelo invalidskog vještačenja, a uvodi se i mogućnost pozivanja osoba koje primaju invalidske mirovine na preglede svake 3 do 4 godine, rekao je ministar Mrsić na javnoj tribini u Rijeci o prijedlozima za izradu novog Zakona o mirovinskom osiguranju.

ZAGREB - Podravka je danas objavila da povlači proizvod Eva sardine s češnjakom i peršinom, od 115 grama i s rokom uporabe do 9. srpnja 2017. godine, jer je utvrđeno fizičko oštećenje limenki zbog čega može doći do njihova napuhavanja. U tijeku je proces povlačenja proizvoda Eva sardine s češnjakom i peršinom, od 115 grama, serija 09072013, upotrebljivo do 9. srpnja 2017. godine, gdje je internom kontrolom utvrđeno fizičko oštećenje limenki uslijed kojeg može doći do njihova napuhavanja, izvijestila je Podravka putem Hina OTS-a.

RIJEKA - U Primorsko-goranskoj županiji provodi se oko pedeset EU projekata, vrijednih oko 30 milijuna eura, priprema se više projekata koje će se kandidirati za korištenje europskih fondova, a najveći je sanacije odlagališta tekućeg otpada Sovjak, vrijedan 80 milijuna eura, rekao je danas na konferenciji za novinare primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodska policija je oko 11,30 sati na autocesti Zageb-Lipovac kod čvorišta Lužani prisilno zaustavila audi srbijanskih registracija, čiji je vozač, 27-godišnji državljanin Srbije, prije toga probio rampu graničnog prijelaza na Bajakovu i jurio autocestom. Dojavu da iz smjera istoka od Lipovca autocestom A3 juri automobil srbijanskih registracija, koji se nije zaustavio na zapovijed hrvatske granične policije na Bajakovu u Policijsku upravu brodsko-posavska stigao je 45 minuta ranije. Vozač je prethodno oštetio graničnu rampu na prijelazu Bajakovo, na ulazu u Republiku Hrvatsku, kao i nekoliko vozila, prometnih znakova i čunjeva.

ZADAR - Direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač priopćila je danas kako su odluku o isplati njezina bonusa od 195 tisuća kuna "jednoglasno donijeli Skupština Zračne luke Zadar na čelu s resornim ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem i Nadzorni odbor" te da isplatom nije učinila "ništa nezakonito ni nemoralno". Pupić-Bakrač navodi da je isplata u skladu s važećom odlukom vlade o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava.

ZAGREB - Programsko vodstvo HRT-a na današnjoj je sjednici Programskog vijeća prezentiralo pojedinosti jesenske sheme i njezinu usklađenost s orijentacijom pojedinih radijskih i TV kanala javnog servisa, priopćeno je s HRT-a. Jesenska shema na televiziji započela je ovog ponedjeljka te donosi brojne nove sadržaje među kojima su 23 nove televizijske emisije, brojni filmovi, serije i ostali sadržaji.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙