FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Nakon dvomjesečne stanke, saborski zastupnici sutra će se ponovno okupiti na jesenskom zasjedanju Hrvatskog sabora. Zasjedanje će početi aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će zastupnici postaviti 41 pitanje premijeru i članovima Vlade. Sabor će neprekinuto zasjedati do kraja ustavnog roka, 15. siječnja 2014., a na dnevnom redu predstojeće sjednice je 90 točaka. Očekuju se i nove točke, među ostalim i izmjena Zakona o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno zvanog 'lex Perković'.

ZAGREB - Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 93-godišnji Josip Boljkovac, optužen je da je kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (Ozna) odgovoran za uhićenja civila s područja Duge Rese i okolice te likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945. protivno propisima međunarodnog ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima.

KARLOVAC - Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac (93), kojega je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo zbog ratnog zločina protiv civila 1945., izjavio je popodne za Hinu kako su ga optužili zato da "skrenu pažnju s dnevne politike i slučaja 'lex Perković' te se, kako je rekao, "trebalo hitno ubaciti 70 godina unatrag".

ZAGREB - Hrvatska Vlada i mađarski MOL u srijedu, 18. rujna, počinju pregovore o međusobnim odnosima u Ini, a očekuje se kako će najvažnije teme u tim pregovorima biti vezane uz upravljanje Inom i investicije te plinsko poslovanje. Pregovarački tim hrvatske Vlade vodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a u timu je i ravnatelj Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, dok će u pregovorima u ime MOL-a sudjelovati potpredsjednik Uprave Sandor Csanyi i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

PETROVCI - Nismo zaboravili da su na nekim institucijama državne uprave u Vukovaru postavljene dvojezične ploče čije skidanje i dalje zahtijevamo, kao što od državnih vlasti i dalje tražimo da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, poručeno je s prosvjednog mimohoda Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara održanog danas u Petrovcima nedaleko od Vukovara. Predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić rekao je kako je taj stožer i dalje "spreman na dijalog sa svakim, pa i s vukovarskim SDP-om i SDSS-om, kojima su već nudili dijalog, ali bez uspjeha".

ZAGREB - Ministarstvo zdravlja odbacilo je danas optužbe čelnika Hrvatskog sindikata liječnika i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara o pritiscima na njihove članove, kako se ne bi odazvali štrajku koji su ta dva sindikata najavila za sutra. Prema izviješćima sanacijskih upravitelja i ravnatelja, u bolničkim zdravstvenim ustanovama nema nikakvih pritisaka na članove sindikata koji namjeravaju sudjelovati u štrajku, priopćeno je iz Ministarstva.

SINJ - Policijska uprava splitsko-dalmatinska danas je u mjestu Hrvace obilježila 22. godišnjicu pogibije devet hrvatskih redarstvenika u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svetom misom u župnoj crkvi Svih Svetih, koju je predvodio fra Mario Matković uz koncelebraciju fra Nevena Pavlinušića i kapelana Policijske uprave splitsko – dalmatinske fra Kristijana Kovačevića.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Bošnjačka demokratska stranka (BDS) ostaju bez prava na financiranje iz državnog proračuna u posljednjem tromjesečju ove godine, jer nisu u zakonskom roku do 1. ožujka 2013., objavile financijska izvješća za 2012., odlučio je danas saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Zbog tog propusta, HSU će izgubiti 252.437, a BDS 118.019 proračunskih kuna. BDS je, uz to, kažnjen jer je zakasnio s objavom podataka o donacijama koje je prikupio u kampanji.

TROGIR - Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja koji je danas bio u prvom posjetu Brodotrogiru pošto je početkom travnja ove godine završena privatizacija tog brodogradilišta, rekao je da županija daje potporu razvojnim planovima brodogradilišta. Župan Ževrnja razgovarao je s vlasnicima Brodotrogira Dankom i Nenadom Končarom te članom uprave tog brodogradilišta Matom Tramontanom. Oni su župana Ževrnju izvijestili o programu restrukturiranja koji se, kako je navedeno u priopćenju Brodotrogira, u cijelosti provodi u skladu s predviđenim te s razvojnim planovima.

SPLIT- Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar opovrgnuo da će se preustrojem gradske uprave povećati broj zaposlenih, a predsjednik kluba zastupnika HDZ-ove koalicije Petar Škorić rekao je kako je u Splitu na djelu nova koalicija koju čini SDP i Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma čiji su vijećnici danas poduprli Baldasarov prijedlog da se u gradskoj upravi, umjesto dosadašnjih 16, ustroji 19 tijela i službi.

PULA - Arenaturistove plaže "Yacht" i "Verudela" u Puli, koje su prije osam godina dobile Plavu zastavu za zaštitu mora i obale, kao druge u Hrvatskoj i prve u Istri danas su dobile Bijelu zastavu kao dokaz čistoće mora. Bijela zastava simbol je čistog mora, dodjeljuje se plažama i marinama čije je more očišćeno od krutog otpada, a upravo je u protekla dva dana hotelska kuća Arenaturist organizirala ekološku akciju čišćenja mora na Verudeli. Akcija je obuhvatila more uz obalu u duljini od kilometar i pol koje su detaljno očištili profesionalni ronioci.

ZAGREB - Danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja ove godine započela je direktna primjena Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama, a cijene korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga u inozemstvu, kad je korisnik izvan Republike Hrvatske, značajno su smanjenje i u potpunosti regulirane Uredbom. Ističu to iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture reagirajući na, kako navode, netočne informacija u pojedinim medijima o tome da cijene međunarodnim roaming uslugama nisu značajno pale nakon ulaska Hrvatske u EU.

DUBROVNIK - Jadrolinija će uložiti sve napore kako bi ispunila svoju ulogu i bila na usluzi građanima i turistima, kazao je danas predsjednik Uprave ove brodarske tvrtke Alan Klanac koji je o stanju brodskih veza Jadrolinije na području Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku razgovarao sa županom Nikolom Dobroslavićem, njegovim zamjenikom Davorkom Obuljenom i gradonačelnikm Dubrovnika Androm Vlahušićem.

SPLIT - U Brodosplitu je danas porinut brod za postavljanje opreme za podmorske naftne bušotine i prijevoz tereta izgrađen za nizozemskog naručitelja tvrtku "Jumbo". "Porinućem ovog broda kakav se još nije gradio na hrvatskim navozima Brodosplit pokazuje kako je u stanju graditi tehnički najzahtjevnije brodove. DIV Grupa, kao novi vlasnik splitskog škvera, odlučna je nastaviti tradiciju svjetski poznate i priznate brodogradnje, ali u okviru održivog poslovanja", rekao je na svečanosti porinuća predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak.

ZAGREB - Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) smatra da je stanje u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu 'zastrašujuće' te predlaže da intendanata toga kazališta bira posebno povjerenstvo ako se grad Zagreb i Ministarstvo kulture ne slože s izborom kandidata. Podsjećajući kako "od osnutka HNK 1840. godine nije zabilježen takav odnos prema nacionalnoj kazališnoj kući, u kojoj 510 zaposlenika već strepi za posao, plaću i materijalna prava", HSDK u priopćenju ističe kako je vjerojatnost da će se ministarstvo i grad Zagreb dogovoriti u roku od sedam dana o zajedničkom kandidatu jednaka nuli budući da se nisu dogovoriti u posljednjih godinu dana.

ZAGREB - Književni rad nepoznatiji je dio opisa univerzalnog renesansnoga čovjeka Josipa Ruđera Boškovića, a široj hrvatskoj kulturnoj javnosti približavaju ga dvije knjige - "Pisma, pjesme i rasprave" te "Pomrčina Sunca i Mjeseca", objavljene u ediciji Matice hrvatske "Stoljeća hrvatske književnosti" i danas predstavljene u palači Matice. Objavljivanjem tih dviju Boškovićevih knjiga, i to baš u ediciji "Stoljeća hrvatske književnosti", Matica hrvatska ispravila je nepravdu prema "hrvatskome Lukreciju" kako su Boškovića nazivali njegovi europski suvremenici, rekao je prof. dr. Stipe Kutleša, priređivač knjige "Pomrčina Sunca i Mjeseca".

SPLIT - Nepunih tri sata nakon što je u splitskoj Hercegovačkoj ulici počeo curiti plin iz benzinske postaje vatrogasci su nešto poslije 18 sati riješili situaciju zbog koje je za sav promet bila zatvorena ta cesta, potvrđeno je u policiji, u kojoj dodaju da tijekom akcije nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete. "Vatrogasci su tijekom akcije kontrolirano ispuštali plin propan-butan u atmosferu. Radilo se od 700 kilograma plina koje su na benzinskoj postaji danas prvi put punili u rezervoar. Prema prvim pokazateljima došlo je do curenja plina na rezervoaru i to je prvi primjetio djelatnik benzinske postaje, koji je odmah alarmirao vatrogasce", rekao je za Hinu zapovjednik JVP Split Ivan Kovačević, kojega smo zatekli na terenu.

ZAGREB - Animiranim filmom "Dvije djevojčice" danas je u nazočnosti autorice Ruth Beni i britanskoga veleposlanika u Hrvatskoj Davida Slinna, učenicima zagrebačke 10. gimnazije predstavljena kampanja protiv trgovanja ženama i djevojkama za seksualno iskorištavanje. Trgovina ljudima je užasan zločin koji uključuje silovanja, ubojstva, prisiljavanje na prostituciju, a procjenjuje se da je godišnje tome izloženo od dva do četiri milijuna ljudi, od čega su 60 posto žrtve seksualnoga ropstva, napomenuo je veleposlanik Slinn dodavši kako se procjenjuje da se od toga užasnoga posla zaradi oko 32 milijarde dolara, čime se financira i terorizam.

ZAGREB - Truplo za sada nepoznatog muškarca pronađen je oko 14 sati u zagrebačkom jezeru Jarun, izvijestila je kratko zagrebačka policija. Mrtvo tijelo pronađeno je na južnoj strani jarunskog jezera, a nakon što je izvučeno iz vode počeo je očevid. Više detalja znati će se po završetku očevida i kriminalističke istrage, navode iz PUZ-u

ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je kako je danas ispitalo osumnjičenika zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenoga djela povrede prava djeteta, tj. svog sina, a nakon ispitivanja osumnjičenika, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je na prijedlog državnoga odvjetništva protiv 44-godišnjaka odredio istražni zatvor temeljem Zakona o kaznenom postupuku. Postoji osnova sumnje da je od 2011. do rujna 2013. kao roditelj počinio navedeno kazneno djelo, odnosno da je grubo zanemario i kršio svoju dužnost podizanja i odgoja sina rođenog 2002., navodi Općinsko državno odvjetništvo.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙