FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

MANNHEIM/ZAGREB - Ekonomski optimizam u srednjoj i istočnoj Europi ostao je u rujnu nepoljuljan a u Hrvatskoj je i osjetno ojačao zbog oporavka eurozone a posebno Njemačke, pokazalo je izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijskog Erste Bank. Indeks ekonomske klime za cijelu regiju porastao je u rujnu za 2,4 bodova na 35,7 bodova. Indeks mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za gospodarstva u regiji srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku, u idućih šest mjeseci. Hrvatska, Češka i Mađarska čine skupinu zemalja u kojoj su očekivanja najviše poboljšana. Odgovarajući indeks očekivanja za Hrvatsku poskočio za 18,7 bodova, na 46,4 boda. Najveći skok indeksa, za čak 31,8 bodova na ukupno 45,1 bod, zabilježila je Mađarska, vjerojano zbog pada nezaposlenosti blizu najniže razine u četiri godine, objavio je mađarski statistički zavod. Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvima srednje i istočne Europe također je bolja u rujnu u odnosu na kolovoz, s rastom indeksa za sedam bodova, na pozitivan 0,1 bod. Ocjena trenutnog stanja u hrvatskom gospodarstvu pogoršala se u rujnu u odnosu kolovoz, uz pad indeksa za 5,6 bodova, na minus 64,2 boda.

FRANKFURT - Banke će idućeg tjedna prije roka vratiti ukupno 7,91 milijardu kredita iz dugoročnih operacija refinanciranja, objavila je danas Europska središnja banka (ECB). Četiri banke vratit će 25. rujna 2,650 milijardi eura iz prve operacije dodjele povoljnih dugoročnih kredita (LTRO) a pet banaka 5,260 milijardi eura iz druge operacije. ECB je kroz dvije operacije u 2011. i 2012. u sustav ubrizgao ukupno tisuću milijardi eura jeftinog novca kako bi povećao likvidnost i podupro gospodarstvo. Banke sada imaju mogućnost prijevremene otplate i već su vratile četvrtinu iznosa. Prijevremenim će povratom banke ujedno smanjiti višak likvidnosti u sustavu, odnosno iznos povrh onog koji im je potreban za dnevno poslovanje. Trenutno je u financijskom sustavu 215 milijardi eura viška, što je najmanji iznos od kraja 2011., uoči prve ECB-ove operacije. Nakon najavljene otplate u idućem tjednu višak će se dodatno smanjiti ne budu li banke u novim operacijama posudile više novca. Kada se višak likvidnosti u sustavu spusti ispod praga u rasponu od 100 do 200 milijardi eura, očekuje se da će kratkoročne kamate na tržištu novca porasti nadomak razini ključnih kamatnih stopa, od 0,5 posto.

LJUBLJANA/ZAGREB - U istragama slovenskog Nacionalnog istražnog ureda na područjima policijskih uprava Ljubljane i Kranja danas je zadržana jedna osoba, potvrdila je policija Slovenskoj tiskovnoj agenciji, a po neslužbenim informacijama među zadržanim je prvi čovjek Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Medja. Po neslužbenim izvorima, kriminalisti istražuju i predsjednika Nadzornog odbora NLB-a Franceta Arhara, istraga je navodno povezana s prodajom Mercatora, a odnosi se na poslove iz vremena kada su Medja i Arhar bili u upravi Unicredit banke Slovenije. Kako javlja STA, istražitelji na području ljubljanske i kranjske policijske uprave pretražuju sedam kuća tražeći dokaze zloupotrebe insajderske informacije koja je utjecala na cijenu vrijednosnog papira, a po neslužbenim informacijama riječ je o dionicama Mercatora. Medja je u vrijeme predzadnjeg pokušaja prodaje Mercatora, 2011. i 2012., bio član Unicreditove uprave, koju je vodio Arhar. Kako se saznaje predmet predkaznenog postupka je istraga zloporabe interne informacije koja je značajno utjecala na cijenu vrijednosnog papira uvrštenog na burzu, s kojom su raspolagale odgovorne osobe te ju zlorabile za kupnju dionica.

RIM - Nove narudžbe u talijanskoj industriji ponovo su se smanjile u srpnju, iako nešto sporijim tempom nego u lipnju, izvijestio je danas državni statistički ured. Sezonski prilagođene nove industrijske narudžbe smanjile su se tako u srpnju za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su potonule 2,5 posto. Pritom je 1,8-postotni rast inozemnih narudžbi ublažio 2,6-postotni pad domoaće potražnje, pokazuju podaci ISTAT-a. Na godišnjoj su se razini nove narudžbe u srpnju smanjile 2,2 posto. U lipnju pale su 4,2 posto. Domaće su narudžbe pritom smanjene 5,4 posto dok su inozemne porasle 1,8 posto. Među pojedinim su sektorima najveći pad narudžbi na godišnjoj razini, za čak 21,1 posto, zabilježili proizvođači transportne opreme. Najveći skok narudžbi, za 10,8 posto, zabilježili su proizvođači tekstila, odjeće, kože i modne galanterije. Prema podacima Istata, sezonski prilagođeni ukupni promet u industriji pao je u srpnju za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan 0,6 posto. Na godišnjoj razini smanjen je u srpnju 3,6 posto, nakon 1-postotnog pada u lipnju.

BAKU - Konzorcij koji razvija ogromno novo plinsko polje u Azerbejdžanu potpisao je veliki sporazum o opskrbi prirodnim plinom devet europskih kupaca, osiguravši i poziciju te kavkaske zemlje kao značajnog novog dobavljača energije. Konzorcij Shah Deniz II čine britanski BP, azerbejdžanski SOCAR, norveški Statoil i francuski Total a potpisao je ugovore o opskrbi Europe plinom na razdoblje od 25 godina. "Shah Denizov sporazum spada među najveće plinske ugovore u industriji nafte i plina", ustvrdio je jučer novinarima u Bakuu regionalni direktor BP-a Gordon Birrell. Kupci uključeni u ugovor obuhvaćaju Shell, bugarski Burgas, grčku DEPA-u, švicarski Axpo, španjolski Gasnatural Fenosa, francuski GDF Suez, njemački E.ON, te talijanske Enel i Hera Trading. Iz konzorcija su poručili da namjeravaju crpiti 16 milijardi prostornih metara plina godišnje iz polja u Kaspijskom jezeru. Od toga će se šest milijardi prostornih metara isporučivati Turskoj od 2018., a ostatak Europi od 2019., nakon što budu dovršeni novi plinovodi, TANAP u Turskoj i TAP od Turske do Italije. TANAP i TAP prvi su plinovodi u sklopu europskog Južnog koridora koji će zaobići teritorij Rusije i smanjiti ovisnost EU-a o ruskom plinu.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Trgovanje na europskim burzama bilo je u petak mirno a cijene dionica zadržale su se nadomak najvišim razinama u pet godina. Londonski FTSE kliznuo je 0,03 posto na 6.623 boda, frankfurtski DAX porastao je 0,15 posto na 8.708 bodova a na približno istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, dosegnuvši 4.209 bodova. Nagli skok potražnje za rizičnom imovinom nakon odluke američke središnje banke o zadržavanju monetarnih poticaja za gospodarstvo postupno se stišava i sada je nastupila faza procjene promijenjenih portfelja. "Ulagače sada zabrinjava nedostatak potencijalnih pozitivnih katalizatora za razdoblje koje je pred nama", kazao je Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans. Dionice Adidasa među najvećim su gubitnicima na europskim tržištima, izgubivši na vrijednosti 4,4 posto nakon što je njemački proizvođač sportske odjeće upozorio na izglede dobiti za 2013. I cijene dionica njemačkog distributera energije RWE-a su potonule nakon što je snizio dividendu, i to za 3,5 posto. Fedov program kvantitativnog olakšavanja glavni je čimbenik globalnog rasta cijena dionica u posljednjih godinu dana, što sugerira da je razlog rasta cijena bio višak kapitala na financijskim tržištima a ne bolja temeljna dobit kompanija.

NEW YORK - U četvrtak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, dosegnutih dan prije, kada je Fed poručio da će labavu monetarnu politiku zadržati sve dok se situacija u gospodarstvu ne poboljša.

Dow Jones oslabio je 0,26 posto, na 15.636 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 1.722 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 3.789 bodova. Jučer se trgovalo relativno mirno, a indeksi su blago oscilirali na rubu pozitivnog i negativnog područja, nakon euforije od prethodnoga dana, kada je američka središnja banka odlučila da programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, ostaju nepromijenjeni. Zadržavši krajnje labavu monetarnu politiku, Fed je ugodno iznenadio ulagače koji su očekivali smanjenje tih programa za 10 milijardi dolara mjesečno. No, oduševljenje je kratko trajalo. "Nije neobično, bez obzira na okolnosti, da se nakon snažnog uspona ili pada tržište idućeg dana uravnoteži. Ulagači procjenjuju novonastalu situaciju", kaže Keith Bliss, potpredsjednik u tvrtki Cuttone & Co.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok se tečaj dolara stabilizirao, nakon jučerašnjeg oštrog pada potaknutog odlukom Feda da neće smanjivati poticajne monetarne mjere. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Singapuru oslabile oko 0,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Ostane li tako, u cijelom ovom tjednu taj bi indeks zabilježio rast od 3,3 posto, što bi bio njegov najveći tjedni skok u više od godinu dana. Bio je ovo vrlo dobar tjedan za tržišta. Prvo je Lawrence Summers odustao od kandidature za predsjednika Feda, a potom je središnja američka banka odlučila zadržati labavu monetarnu politiku, što je ojačalo sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, kaže Stefan Worrall, direktor Credit Suissa. Nakon jučerašnjeg snažnog rasta cijena dionica, na azijskim burzama trgovanje jutros protječe mirno, a na nekim se tržištima, među ostalim u Kini, zbog praznika ne radi.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙