FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u blagom plusu pod utjecajem vanjskih kretanja

Autor: scvi
ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze danas su u blagom plusu pod utjecajem snažnog rasta cijena dionica na inozemnim burzama, no nemaju snage za snažniji rast jer nedostaje poticajnih domaćih vijesti.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,12 posto, na 1.822 boda, a Crobex10 0,03 posto, na 1.026 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,8 milijuna kuna, te je bio otprilike pola milijuna viši nego jučer u ovo doba.

„Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica na inozemnim burzama, Crobexi su danas u plusu, no nažalost nemaju snage za veći rast budući da nema pozitivnih domaćih gospodarskih vijesti“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Na europskim su burzama cijene dionica danas snažno porasle, kao i jučer na Wall Streetu, nakon što je Fed odlučio da neće smanjivati poticajne monetarne programe sve dok američko gospodarstvo čvrsto ne stane na vlastite noge.

Frankfurtski DAX, pariški CAC o londonski FTSE oko podneva bili su u plusu između 1,13 i 1,42 posto.

Na domaćem tržištu najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, u visini od 813.000 kuna. Cijena im je ojačala 0,68 posto, na 177 kuna.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 771.000 kuna i skokom cijene za 2,79 posto, na 357,88 kuna.

U fokusu investitora je i dionica Vira. Cijena joj je ojačala 0,86 posto, na 608 kuna, uz promet od 717,5 tisuća kuna.

Viro je jučer sazvao izvanrednu skupštinu dioničara za 28. listopada, na kojoj će između ostaloga predložiti povećanje temeljnog kapitala.

Predlaže se da se gotovo cijela lanjska zadržana dobit, odnosno 138 milijuna kuna pretvori u temeljni kapital, koji bi se time povećao na 387,6 milijuna kuna. To povećanje kapitala provelo bi se bez izdavanja novih dionica, putem povećanja iznosa koji otada na svaku postojeću dionicu te tvrtke, čime odnosi između dioničara ostaju nepromijenjeni.

Većina cijena dionica danas je u plusu, pri čemu se među likvidnijim izdanjima po rastu cijene za 4,5 posto ističu dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora i Tankerske plovidbe.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙