FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: rkor
ZAGREB, 14. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

VUKOVAR - Nikada nećemo odustati od protivljenja uvođenju dvojezičnosti u Vukovar, poručeno je danas s prosvjednog skupa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara održanom u tome gradu, gdje je najavljeno skoro prosvjedno okupljanje na Markovu trgu te prikupljanje potpisa za referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Prosvjed je počeo na parkiralištu hotela "Dunav", odakle su prosvjednici, njih oko tisuću, u koloni prošli gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem je položen vijenac i zapaljene svijeće. Prosvjednici su isticali kako nastavljaju borbu protiv dvojezičnih ploča u Vukovaru, poručujući kako će ćirilica za njih uvijek biti simbol pod kojim je 1991. Vukovar rušen i razaran. Kolona je kratko zastala ispred zgrade vukovarske Policijske postaje gdje su prosvjednici pročitali imena osoba koje se, prema informacijama kojima Stožer raspolaže, nalaze u popisu stanovništva grada Vukovara, ali u tome gradu ne žive još od vremena mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Time su, naglasili su, željeli skrenuti pozornost na netočnost posljednjeg popisa stanovništva u Vukovaru, zauzimajući se za njegovu reviziju. "Borit ćemo se i dalje da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata", poručio je na Memorijalnom groblju predsjednik Stožera Tomislav Josić. Do spomen obilježja na groblju prosvjednici su donijeli repliku Vučedolske golubice omotanu bodljikavom žicom, koju su potom skinuli s golubice.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je večeras kako nijedna vlast dosad nije procesuirala Josipa Perkovića jer za to "očito, hrvatsko pravosuđe nije imalo volje". "Bilo je kaznenih prijava, bilo je priča o izručenju, o nedostatku dokaza... Očito hrvatsko pravosuđe nije imalo volje riješiti taj slučaj", rekao je Karamarko u razgovoru za HTV, a upitan znači li to da posao nije odradilo Državno odvjetništvo, odgovorio je: "Ne, ne kažem da Državno odvjetništvo nije odradilo taj posao. Treba ocijeniti tko je što odradio". Izručenje Josipa Perkovića, bivšeg agenta i čelnika Udbe, a kasnije i hrvatskih tajnih službi, traži Njemačka koja ga sumnjiči za ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Muenchenu. Hrvatska je izmjenama zakona krajem lipnja 2013. ograničila primjenu europskog uhidbenog naloga, popularno nazvanog 'lex Perković', što je izazvalo negativne reakcije Europske komisije i najavu sankcija. Volio bih da ne dođe do sankcija, ali u tu nas je situaciju doveo premijer Zoran Milanović, naglasio je Karamarko. Govoreći o problemu postavljanja ploča na javnim ustanovama s natpisima na latinici i ćirilici u Vukovaru, Karamarko je rekao da će na sjednici Gradskog vijeća Vukovara, 24. rujna biti pokrenuta inicijativa da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta što znači, dodao je, da bi ćirilični natpisi ostali u dijelu "koji kontrolira država, a sve što kontrolira grad tu bi išlo latinično pismo".

ZAGREB - Drugi postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu između Vlade i strukovnih sindikata liječnika i medicinskih sestara održat će se sutra u Banskim dvorama u 10 sati, potvrđeno je iz sindikata koji za iduću srijedu najavljuju veliki štrajk u bolnicama. Drugi postupak mirenja održat će se na inicijativu sindikata koji su zahtjev za pokretanjem ponovnog mirenja poslali Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), nakon čega je Vlada dala suglasnost da miritelj bude Viktor Gotovac, stručnjak za radno i socijalno pravo. Vladu će ponovno predstavljati pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, a oba sindikata (liječnika i medicinskih sestara) zastupat će predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić. Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, izjavila je Hini da kreću u ponovno mirenje kako bi zadovoljili proceduru i izbjegli proglašenje štrajka nezakonitim. Poručuje i da štrajk može zaustaviti samo kvalitetan dogovor koji će rezultirati potpisivanjem kolektivnog ugovora i udovoljavanjem sindikalnim zahtjevima, u prvom redu u vezi plaćanja dežurstava, pripravnosti i prekovremenih sati. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručio je da sindikati i dalje ustraju u svojim zahtjevima. Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je priznao da su potrebne dorade spornog kolektivnog ugovora, da se dežurstva i pripravnost trebaju plaćati drugačije, dodajući da su za to potrebni pregovori.

NOVIGRAD - Prilikom ukrcaja tereta u luci Antenal, kod Novigrada istarskog, došlo je do oštećenja ciparskog broda „Guang Rong“ i prodora mora u strojarnicu, no nitko od članova posade nije ozlijeđen. Do oštećenja ciparskog motornog broda došlo je u petak navečer, izvijestili su večeras iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Djelatnici Kapetanije utvrdili su kako je brodu „Guang Rong“ prilikom ukrcaja tereta oštećen lijevi dio podmorske brodske oplate, zbog čega je došlo do prodora mora u brodsku strojarnicu. Odmah se započelo s istovarom tereta kako bi se rasterećenjem umanjilo prodor mora u brod. Potpuni iskrcaj tereta okončan je jutros u 3 sata i u tijeku su radovi na privremenoj sanaciji oštećenja broda kako bi ga se pripremilo za tegalj do brodogradilišta u Mali Lošinj. Pregledom oko broda nije primjećeno nikakvo onečišćenje mora.

(Hina) xrkor ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙