FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nestabilnost na Bliskom istoku dotaknula i europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u ponedjeljak nakon što su poremećaji u poslovanju na Bliskom istoku naštetili naftnoj tvrtki BG Group a opasnost od rasta cijena sirove nafte potaknula dobitonosne prodaje dionica građevinske tvrtke Bouygues.

Londonski FTSE pao je 0,27 posto na 6.514 bodova, frankfurtski DAX za 0,09 posto na 8.268 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,45 posto i iznosio 4.030 bodova.

Cijene dionica BG-a pale su 3,9 posto nakon što je grupa objavila da njezini projekti u Egiptu kasne zbog političke i socijalne nestabilnosti. Norveška je pak objavila da će iduće godine smanjiti proizvodnju nafte.

"To je razočaravajuće u smislu isporuka za sljedeću godinu, a objavljena su i neka upozorenja o proizvodnji u 2015., iako razlozi zapravo ne bi trebali nikoga iznenaditi", rekao je Ivor Pether iz tvrtke Royal London Asset Management.

Cijene nafte porasle su od kraja srpnja oko sedam posto zbog zabrinutosti da bi mogući vojni napad na Siriju mogao potaknuti širi sukob u cijeloj regiji Bliskog istoka i poremetiti opskrbu naftom.

Dionice francuskog konglomerata Bouyguesa pale su pak 2,5 posto nakon što mu je banka Societe Generale snizila investicijski rejting, ističući da viši troškovi energije nagrizaju njegove poslovne rezultate.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 2,48 posto, na 14.205 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙