FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH u suradnji sa Srbijom pronašla ostatke žrtava iz 1993.?

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. rujna 2013.(Hina) - U okolici Višegrada u istočnoj Bosni otkrivena je masovna grobnica koja bi mogla skrivati tijela osoba nesrpske nacionalnosti što su ih pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba oteli iz vlaka na željezničkoj postaji Štrpci 1993., objavilo je u petak Tužiteljstvo BiH.

Na temelju informacija koje je dostavilo Posebno tužiteljstvo za ratne zločine Srbije provodi se ekshumacija u mjestu Hrtar u blizini Višegrada i tamo su pronađeni dijelovi više posmrtnih ostataka, navelo je u priopćenju Tužiteljstvo BiH.

"Postoji mogućnost da se u ovom slučaju radi o masovnoj grobnici sa žrtvama ratnog zločina u Štrpcima, gdje je iz voza oteto i kasnije na teritoriju BiH ubijeno više osoba", stoji u priopćenju.

U veljači 1993. pripandici postrojbe pod nazivom "Osvetnici" kojom je zapovjedao Milan Lukić su iz vlaka koji je prometovao na liniji Beograd-Bar u mjestu Štrpci koje se nalazi na terizoriju BiH prisilno izveli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata koje su nakon zlostavljanja ubili.

Milana Lukića Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je 2012. zbog tog i ostalih zločina nad nesrbima u Višegradu osudio na doživotni zatvor.

Posmrtni ostaci žrtava odvedenih iz vlaka do danas nisu pronađeni a o tome su tijekom sastanka u Sarajevu u četvrtak razgovarali glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i tužitelj Posebnog tužiteljstva za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako su upravo informacije razmijenjene na tom susretu dovele do pronalaženja masovne grobnice kod Višegrada.

"Tužiteljstvo BiH i Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije bit će u stalnom kontaktu u daljem procesu ekshumacije i identifikacije kako bi se utvrdilo radi li se u ovom slučaju o žrtvama ratnog zločina u Štrpcima", stoji u priopćenju.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙