FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Uhićen osumnjičeni za ratni zločin nad Bošnjacima

Autor: zkre
MOSTAR, 4. rujna 2013. (Hina) - Pripadnici državne policijske agencije (SIPA) uhitili su na području Prozor-Rame bivšeg pripadnika HVO-a Nikolu Marića Nidžu osumnjičenog za ratne zločine nad Bošnjacima koji se po obavještajnim podacima posljednje vremena skrivao u Hrvatskoj te je u više navrata ilegalno dolazio u BiH.

Kako je u srijedu priopćeno iz Državnog odvjetništva BiH, osumnjičeni Marić (1958.) godinama je bio nedostupan pravosuđu BiH i za njim je oko dvije godine na snazi međunarodna tjeralica. Prema saznanjima policijskih tijela skrivao se na području Republike Hrvatske i ilegalno prelazio u Bosnu i Hercegovinu.

Državno odvjetništvo BiH precizira da je bivši pripadnik HVO-a uhićen u brzoj akciji SIPA nakon dojave građana da se nalazi u okolici Prozor-Rame. U munjevitoj policijskoj akciji pretreseni su objekti te je uhićen osumnjičeni koji je bio obučen u odoru koja podsjeća na šumara.

Nikola Marić se sumnjiči da je kao pripadnik HVO-a tijekom rata na području Prozor-Rame u razdoblju 1992. i 1993. godine počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Njega se, po navodima iz Državnog odvjetništva, sumnjiči da je osobno sudjelovao u ubojstvima, progonima, mučenjima, prisilnom premještanju, nezakonitom zatvaranju i zlostavljanju više desetina žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Prozor-Rame.

Uz ostalo Nikola Marić je osumnjičen za mučenje i zlostavljanje civila na iznimno surov način, u nazočnosti članova obitelji žrtava, te da je osobno sudjelovao u ubojstvima i prisilnom nestanku 11 osoba.

Neka od ovih ubojstava su počinjena na okrutan način, nad starim i nemoćnim osobama, koje nisu mogle pružati otpor, a tijela šest osoba još uvijek nisu pronađena.

Nakon uhićenja osumnjičeni će biti predan državnom odvjetniku koji će ga ispitati te nakon toga zatražiti određivanje pritvora, s obzirom da se osumnjičeni godinama nalazio u bijegu. Po priopćenju, Državno odvjetništvo BiH nastavlja rad u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙