FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić pozvao vjernike da im uzdolske žrtve budu uzor u životu

Autor: zkre
MOSTAR, 14. rujna 2013. (Hina) - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić pozvao je u subotu, predvodeći svetu misu u hercegovačkome mjestu Uzdolu u općini Prozor-Rama da im 41 uzdolska žrtva ubijena prije 20 godina samo zbog pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj vjeri bude uzor u životu te je vjernike potaknuo da se odazovu predstojećem popisu pučanstva kako bi Hrvati katolici opstali i ostali u Bosni i Hercegovini.

Dvadeseta obljetnica od masakra nad 41 uzdolskim Hrvatom katolikom, koje su 1993. počinili pripadnici postrojbi Armije BiH započela je polaganjem vijenaca u Memorijalnom centru, nakon čega je svetu misu zajedno s više svećenika predslavio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

"To što smo mi danas ovdje to je znak da uzdolske žrtve govore i da nisu otišle u zaborav. A stradale su upravo zbog toga što su bili katolici i Hrvati. Nama danas govore kakvi mi katolici trebamo biti i kakvi mi Hrvati trebamo biti", rekao je nadbiskup Bozanić.

Zagrebački nadbiskup je na kraju propovijedi prenio i poziv bosanskohercegovačkih biskupa da se Hrvati, među kojima je veliki broj prognanika, odazovu predstojećem popisu pučanstva koji se prvi put održava u toj zemlji nakon 22 godine.

"Ja prenosim i podržavam i preporučam tu poruku biskupa BiH. Treba čuvati svoju grudu, treba čuvati svoj kraj, svoju zemlju i treba se odazvati na popis da bi se izvršila dužnost sadašnjosti, poštovala prošlost i otvorila sigurnost za budućnost. Na to nas pozivaju i ove žrtve koje danas komemoriramo", rekao je kardinal Bozanić.

Spomenu na masakr u Uzdolu odazvali su se brojni politički i javni dužnosnici i izaslanstva Hrvata iz BiH i Hrvatske.

Pokolj u selu Uzdol počinjen je u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. Brojni su ubijeni nakon zarobljavanja, a nakon oslobađanja ovoga područja dan kasnije tijela ubijene djece i staraca su masakrirana.

Ubijena je 41 osoba, od kojih 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Za zločine u Uzdolu do sada nije izrečena nijedna osuđujuća presuda, a pred Sudom u Haagu optužbi je oslobođen nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH, general Sefer Halilović.

(Hina) xzkre ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙