FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužitelji iz BiH i Srbije dogovorili suradnju u procesuiranju ratnih zločina

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. rujna 2013.(Hina) - Glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Goran Salihović i glavni tužitelj Posebnog tužiteljstva za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević dogovorili su u četvrtak u Sarajevu konkretnu suradnju u procesuiranju nekoliko slučajeva ratnih zločina, objavljeno je nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata.

"Zajednička suradnja u predmetima ratnih zločina se mora razvijati i nastaviti kako bi BiH i Srbija u u predstojećem razdoblju riješile predmete čije neprocesuiranje opterećuje vladavinu prava i proces pomirenja u regiji", istaknuo je prema priopćenju tužitelj Salihović.

Kako se dodaje, bosanskohercegovačka strana izvijestila je kolege iz Srbije o aktivnostima na pronalasku i ekshumaciji srbijanskih državljana nesrpske nacionalnosti koje su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba 1993. godine oteli iz vlaka na pograničnoj željezničkoj postaji Štrpci i potom ih ubili u okolici Višegrada.

Srbijansko je tužiteljstvo za ratne zločine pravosudnim tijelima u BiH dostavilo informacije o mogućim lokacijama na kojima su pokopana tijela žrtava pa je u tijeku proces ekshumacije i utvrđivanja identiteta pronađenih tijela.

Predstavnici Tužiteljstva BiH najavili su pak kako će srbijanskom tužiteljstvu uskoro predati dokazne materijale o dva slučaja ratnih zločina počinjenih u Srebrenici za što su osumnjičene osobe koje se nalaze u Srbiji.

Navedeno je kako su tužitelji iz Beograda izrazili veliku zahvalnost udrugama obitelji žrtava ratnog zločina iz Srebrenice i Pokretu majki enklava Srebrenica i Žepa na davanju suglasnosti i potpore za procesuiranje optuženih za zločine u Srebrenici, koji se nalaze u Srbiji.

"Ova suglasnost i potpora našem radu od srebreničkih žrtava je veliki pomak i predstavlja izraz povjerenja za Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije i jedan je od bitnih koraka u procesu uspostave vladavine prava i pomirenja u regiji", kazao je srbijanski tužitelj Vukčević.

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja i pomoć u procesuiranju ratnih zločina u predmetima u kojima se počinitelji, žrtve ili dokazi nalaze na teritoriju dvije države.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙