FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija i BiH potpisale ugovor o izručenju za teška kaznena djela

Autor: vili
BEOGRAD, 5. rujna 2013. (Hina) - Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) zaključile su u četvrtak u Beogradu Ugovor o izručenju svojih državljana optuženih i osuđenih za organizirani kriminal, korupciju i pranje novca, a potpisali su ga ministri pravosuđa Nikola Selaković i Bariša Čolak.

Ugovor se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, a po riječima srbijanskog ministra Selakovića, ovim su dokumentom "zaokruženi svi vidovi pravne suradnje između BiH i Srbije".

BiH je jedina zemlja s područja bivše Jugoslavije s kojom Srbija do danas nije imala takav sporazum. Prethodnih godina su sporazumi o ekstradiciji zaključeni s Hrvatskom, Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom.

Srbijanski ministar pravosuđa Selaković objasnio je da će ugovorom biti regulirano izručenje ne samo stranih državljana već i vlastitih državljana okrivljenih za kaznena djela iz područja organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je predviđena kazna zatvora od najmanje četiri godine.

Također, dokument predviđa i izručenje okrivljenih za teška kaznena djela za koja je predviđena kazna od 15 ili više godina. Ugovor neće važiti retroaktivno i primjenjivat će se za sva kaznena djela počinjena nakon potpisivanja ovog dokumenta. Nakon zaključenja tog dokumenta bit će moguće izručiti vlastitog državljanina drugoj državi potpisnici, u kojoj se protiv njega vodi kazneni postupak ili je osuđen u odsustvu.

Selaković je najavio da će obje države nastojati unaprijediti suradnju i na području eurointegracijskih procesa.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak suglasio se da treba intenzivnije surađivati i poboljšati primjenu svih dosadašnjih sporazuma te je istaknuo da je sa Selakovićem dogovorio i unapređenje suradnje u procesuiranju ratnih zločina jer, kako je naveo, ti predmeti opterećuju "zajednički put ka eurointegracijama".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙