FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanske dionice uteg za europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Talijanske dionice pritisnule su danas europske burzovne indekse budući da je prijetnja nove krize vlade u Rimu potaknula rasprodaju dionica kompanija izloženih talijanskim obveznicama.

Frankfurtski DAX pao je 0,23 posto na 8.397 bodova, a pariški CAC za 0,49 posto na 4.050 bodova. Londonska burza danas je zatvorena zbo praznika.

Indeks Milanske burze FTSE MIB kliznuo je 1,6 posto nakon što su članovi stranke desnog centra upozorili da će srušiti vladu bude li njihov čelnik i bivši premijer Silvio Berlusconi zbog sudske presude izbačen iz parlamenta.

Prijetnja krize u talijanskoj vladi uključuje i mogućnost novog vala političke nestabilnosti koja bi mogla odgoditi provedbu ekonomskih reformi i poništiti očekivanja o oporavku gospodarstva.

"Trenutno se ne čini vjerojatnim da će političari pronaći kompromis kako bi se izašlo iz krize, zbog čega su na ledu sve mjere koje treba poduzeti kako bi se potaknulo gospodarstvo", kazao je jedan trgovac u Milanu.

Talijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo oslabile su oko četiri posto jer ulagači strahuju za vrijednost portfelja talijanskih državnih obveznica koje su oslabile na sekundarnom tržištu.

Dodatno su na dionice talijanskih banaka nepovoljno utjecale bojazni za neke druge kategorije njihove imovine, koje će se naći pod povećalom u predstojećoj provjeri Europske središnje banke, planiranoj za cijeli bankovni sektor eurozone.

"Ne bih prodavao talijanske obveznice zbog najnovijih napetosti u vladi", kazao je za Reuters čelnik strateškog odjela u neimenovanoj talijanskoj banci. "No, banke imaju i svojih problema, poput kvalitete imovine", dodao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,18 posto na 13.636 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙