FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodafoneovi pregovori pomogli podići europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak nakon što su ponovni razgovori Vodafonea i Verizona katapultirali britanske dionice na najvišu razinu u 12 godina i potaknuli skok cijena dionica u telekomunikacijskom sektoru.

Londonski FTSE porastao je 0,63 posto na 6.470 bodova, frankfurtski DAX za 0,27 posto na 8.182 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,5 posto i iznosio 3.977 bodova.

Vodafone je danas objavio da pregovara s Verizonom o prodaji svog 45–postotnog udjela u zajedničkom američkom ulaganju Verizon Wireless. Dionice Vodafonea dobile su na vrijednosti devet posto.

Zahvaljujući tom je skoku cijene dionice tržišna kapitalizacija grupe dosegnula 8,3 milijarde funti, što ju čini četvrtom najvećom britanskom tvrtkom po tržišnoj vrijednosti, iza Royal Dutch Shella , HSBC-a i BHP Billitona.

Vijest o pregovorima potaknula je rast cijena dionica u telekomunikacijskom sektoru, koji je u prosjeku dobio na vrijednosti 3,5 posto.

Poslovni rezultati kompanija također su utjecali na tržište. Tako je cijena dionica Carrefoura porasla 5,2 posto nakon što je izvijestio o naglom rastu dobiti temeljnog francuskog poslovanja.

Ulagače su na kupovine dodatno motivirali smanjeni izgledi za vojni udar zapadnih zemalja na Siriju. Planirani vojni udar predvođen Sjedinjenim Državama trebao bi biti odgovor na prošlotjedni napad kemijskim oružjem u Siriji a odgođen je zbog prepreka u britanskom parlamentu i američkom Kongresu.

"Ukupno je raspoloženje i dalje oprezno, ali činjenica da vojna akcija protiv Sirije nije više tako izgledna navela je brojne ulagače da u ovom trenutku spekuliraju s rastom cijena", rekao je Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,91 posto, na 13.459 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙