FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nepromijenjen prema euru i jenu pred odluku Feda o monetarnim poticajima

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 18. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara danas je tek neznatno promijenjen u odnosu na euro i jen na međunarodnim deviznim tržištima pred ključno priopćenje američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja.

Euro se u takvim okolnostima držao stabilno prema dolaru, na oko 1,3351 dolar, što je nedaleko njegove najviše razine u posljednja dva i pol tjedna od 1,3385 dolara, koju je dosegnuo u ponedjeljak.

Dolar je više-manje ostao stabilan i prema jenu, skliznuvši za 0,1 posto, na 99 jena.

Ulagači nestrpljivo iščekuju današnji završetak dvodnevnog zasjedanja američkog Feda. Tržišta očekuju da će središnja banka objaviti skromno smanjenje mjesečnog programa kupovine obveznica, teškog 85 milijardi dolara, te naglasiti da će kamatne stope ostati niske još neko vrijeme.

Trgovci kažu da će se tečajevi ključnih valuta zadržati u uskom rasponu budući da ulagači nisu spremni poduzimati nove pozicije prije nego što doznaju Fedovu odluku. Guverner Ben Bernanke održat će tiskovnu konferenciju po završetku dvodnevnog zasjedanja.

"Sa stajališta financijskih tržišta, početak smanjenja ionako je već uračunat u valutne tečajeve. Postoji međutim rizik od oscilacija ako Fed ne smanji poticaje", kazao je Ken Dickson, direktor valutnih ulaganja pri Standard Life Investmentsu.

Po ocjeni trgovaca, odgodu bi tržišta protumačila kao znak nastavka popustljive monetarne politike, što bi ulagače potaknulo na prodaje dolara. S druge strane, veće smanjenje poticaja signaliziralo bi zaokret prema zaoštravanju monetarne politike pa bi potražnja za dolarima porasla, tumače trgovci.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙