FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru; jen oslabio

Autor: vmom
LONDON, 9. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog povoljnih vijesti iz gospodarstva, dok je među gubitnicima bio jen nakon skoka dionica na japanskom tržištu pod utjecajem vijesti da će Tokio biti domaćin Olimpijskih igara 2020.

Euro je prema dolaru u takvim okolnostima ojačao 0,34 posto, na 1,3213 dolara. Prema jenu je jedinstvena europska valuta ojačala 0,5 posto, na 131,34 jena.

Dolar je prema jenu bio u plusu 0,4 posto i njime se trgovalo po 99,50 jena. Ranije je nakratko dosegnuo 100,11 jena.

Euru je podršku pružila vijest o poboljšanju jednog pokazatelja raspoloženja u eurozoni. Veće dobitke priječio je ipak oprez ulagača pred raspravu u talijanskom Senatu o tome treba li bivšeg premijera Silvija Berlusconija izbaciti iz parlamenta a u fokusu tržišta su i skorašnji njemački izbori.

"Promjenjivost oko eura trebala bi ojačati ovoga tjedna budući da se bliže njemački izbori a fokus tržišta plijeni i politička situacija u Italiji", navodi se u bilješci analitičara banke Morgan Stanley.

Japan je izabran za domaćina Olimpijskih igara 2020., što bi moglo pružiti izrazitiji poticaj tamošnjem gospodarstvu koje vlada u Tokiju proteklih mjeseci pokušava oživjeti agresivnim mjerama i trgnuti iz višegodišnje stagnacije. Vijest je potaknula skok tokijskog burzovnog indeksa Nikkeija na najvišu razinu u pet tjedana i paraleno slabljenje jena, koji se obično kreće suprotno kretanju burzovnog indeksa.

Jen je valuta u koju ulagači rado sklone kapital u nemirnim vremenima i obično se kreće obrnuto od rizične imovine, kao što su dionice.

Japanskim dionicama podršku je pružio i naviše revidirani podatak vlade prema kojem je gospodarstvo poraslo za 0,9 posto u drugom tromjesečju prema prethodna tri mjeseca, dok je prvotnim podatkom procjenjivan rast od 0,6 posto.

Po ocjeni analitičara, slabljenje jena trebalo bi biti kratkog daha budući da bi povećani oprez pred moguću vojnu akciju SAD-a protiv Sirije ulagače mogao ponovno okrenuti sigurnim utočištima poput jena.

Dolar i euro od početka su godine prema jenu ojačali više od 14 posto zbog agresivnog ublažavanja monetarne politike u Japanu koja je pritisnula japansku valutu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙