FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura pogodili razočaravajući podaci o industrijskoj proizvodnji

Autor: vmom
LONDON, 12. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru i jenu nakon što su tržišta razočarali podaci o oštrom padu industrijske proizvodnje u eurozoni.

Jedinstvena europska valuta oslabila je tako 0,3 posto prema dolaru, na 1,3267 dolara. Na izrazitijem gubitku, od 0,7 posto, bila je prema jenu, te se njome trgovalo po 131,97 jena, dok se prema britanskoj funti zadržala blizu nedavno zabilježene najniže razine u posljednjih sedam i pol mjeseci.

Dolar je prema jenu oslabio 0,4 posto, na 99,45 jena.

Najnoviji podaci europskog ureda za statistiku Eurostata pokazali su oštar pad industrijske proizvodnje u eurozoni u srpnju, od 1,5 posto prema mjesecu ranije. Na godišnjoj razini pala je za 2,1 posto.

Fokus ulagača preusmjerava se polako na redovni mjesečni sastanak američke središnje banke Fed koji se održava sredinom idućeg tjedna, s obzirom da slabi prijetnja brze vojne intervencije SAD-a u Siriji. Očekuje se da će Fed početi s postupnim smanjenjem programa monetarnih poticaja.

"U očekivanju sastanka Feda ulagači se počinju pitati za koliko će središnja banka smanjiti monetarne poticaje", kazao je Mankash Jain, čelnik odjela za valutna tržita i upravljanje ulaganjima u hedge fondu Solo Capital.

Očekivanja izrazitijeg smanjenja poticaja posljednjih su dana ipak oslabila nakon što su prošlotjedne vijesti s američkog tržišta rada razačarale ulagače, pokazavši slabiji od očekivanog tempo otvaranja radnih mjesta u najvećem svjetskom gospoodarstvu. To je ulagače navelo na smanjenje pozicija u dolarima koje su nagomilali u očekivanju znatnijeg smanjenja poticaja gospodarstvu.

"Čini se da će Fed idući tjedan poticaje smanjiti za skromnih 10 milijardi dolara. Ulagači stoga prilagođavaju svoje pozicije", tumači Jane Foley, valutna strateginja u banci Rabobank.

Od važnijih današnjih kretanja izdvaja se britanska funta, koja je smanjila gubitke prema dolaru i dosegnula najviše razine u danu prema euru budući da guverner Mark Carney nije pokazao zabrinutost zbog rasta prinosa na državne obveznice.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙