FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara pogodilo Summersovo povlačenje iz utrke za guvernera Feda

Autor: vmom
LONDON, 16. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Američki dolar oslabio je danas prema drugim vodećim svjetskim valutama nakon što se iz utrke za novog guvernera američke središnje banke (Fed) povukao Lawrence Summers, što je mnoge navelo na zaključak da će tempo zaoštravanja američke monetarne politike biti sporiji.

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,4 posto, na 1,3351 dolar. Ranije je nakratko poskočio na najvišu razinu u posljednja dva i pol tjedna od oko 1,3383 dolara.

Dolar je prema jenu oslabio 0,5 posto, na 98,88 jena. Nakratko se spustio i do 98,45 jena, što je njegova najniža razina od početka rujna.

U fokusu ulagača bila je utrka za novog guvernera Feda iz koje se povukao bivši ministar financija Summers. Tržišta su ga smatrala sklonijim zaoštravanju monetarne politike. Nakon njegova bi povlačenja vodeća kandidatkinja za čelno mjesto u Fedu mogla biti Janet Yellen, poznatija u tim krugovima po sklonosti labavijoj monetarnoj politici.

Američki predsjednik Barack Obama prihvatio je Summersovu odluku o povlačenju.

"Tržišta su očekivala da će Summers biti kandidat skloniji zaoštravanju monetarne politike, tako da je zbog njegova povlačenja dolar danas slabio", kazao je Carl Hammer, glavni valutni strateg u SEB Merchant Bankingu.

Ti bi nepovoljni učinci po njegovoj ocjeni ipak mogli biti kratkog daha, jer teško da će američka valuta značajnije skliznuti pred ovotjedno redovno mjesečno zasjedanje Feda, napominje. Fokus se sada preusmjerava dvodnevnom sastanku koji počinje sutra.

Američka valuta ionako je već pod pritiskom zbog najnovijeg niza gospodarskih pokazatelja koji su bili lošiji nego što se očekivalo.

Tržišta sada očekuju da će Fed ovaj tjedan odlučiti o tek minornom smanjenju programa poticaja, za oko 10 milijardi dolara. Inače, mjesečna je vrijednost toga programa kupovina obveznica 85 milijardi dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙