FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara stabilan prema drugim vodećim svjetskim valutama

Autor: vmom
LONDON, 4. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima ostao gotovo nepromijenjen prema drugim vodećim svjetskim valutama, i to blizu najviših razina u proteklih šest tjedana, jer su ohrabrujući gospodarski pokazatelji poduprli očekivanja da bi američka središnja banka Fed svoje poticaje mogla početi smanjivati već ovog mjeseca.

Euro je u takvim okolnostima ostao više-manje stabilan prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3170 dolara. Time se zadržao blizu najniže razine u posljednjih mjesec i pol dana od 1,3138 dolara.

Ni prema jenu dolar nije zabilježio veće promjene, pa se njime trgovalo po 99,48 jena, a to znači da je u minusu svega 0,08 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Jučer je nakratko dosegnuo najvišu razinu u posljednjih mjesec dana od 99,86 jena.

Dolaru su podršku pružili najnoviji ohrabrujući podaci o industrijskoj aktivnosti u SAD-u. To je poduprlo izglede za mogućim početkom ukidanja monetarnih poticaja u SAD-u na redovnom bančinom zasjedanju 17. i 18. rujna, uz uvjet da novi podaci s tržišta rada budu ohrabrujući.

"Fed će vjerojatno početi smanjivati poticaje ovoga mjeseca i to će i dalje pružati podršku dolaru. Bit će to prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike među vodećim središnjim bankama pa će ulagači početi kupovati dolare", kazao je Paul Bednarczyk, čelnik analize u 4Castu.

Analitičari kažu da su se neki ulagači okrenuli ulaganjima u američku valutu u pokušaju da sklone kapital u sigurnu luku u uvjetima moguće vojne intervencije protiv Sirije.

Ohrabrujuće vijesti stižu i iz gospodarstva eurozone, gdje su poslovne aktivnosti zabilježile najizrazitiji rast u protekle više od dvije godine, prema podacima iz izvješća londonske istraživačke tvrtke Markit, sugerirajući da će u ovom tromjesečju 17-člano gospodarstvo ostvariti blagi rast aktivnosti.

U fokusu tržišta je i redovno mjesečno zasjedanje Europske središnje banke (ECB), na rasporedu u četvrtak. Očekuje se da će središnja banka eurozone ponoviti da će održati kamatne stope niskima kako bi poduprla krhki oporavak gospodarstva. To je u suprotnosti s planovima Feda koji namjerava polako odustajati od vrlo popustljive monetarne politike. Stoga će razlike u kamatnim stopama biti razlog slabljenja eura prema dolaru, procjenjuju analitičari.

Ujedno prognoziraju da će se zbog opreza ulagača pred ovotjedna zasjedanja britanske i središnje banke eurozone, uz mogućnost vojne intervencije SAD-a u Siriji, tečaj eura prema dolaru vjerojatno zadržati u rasponu kojeg se drži u posljednje vrijeme.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙