FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao prema euru nakon Draghija i ADP-a

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 5. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana prema euru, nakon što je čelnik Europske središnje banke (ECB) kazao da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati niske kroz dulje razdoblje.

Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,6 posto, na 1,3128 dolara. Dolar je na izrazitijem dobitku bio i prema jenu, ojačavši 0,35 posto, na 100,08 jena.

Europska središnja banka zadržala je na današnjem redovnom zasjedanju ključnu kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto. Fokus tržišta potom se usmjerio uobičajenoj tiskovnoj konferenciji njezina predsjednika Marija Draghija.

"Najvažnije je u uvodnim Draghijevim izjavama što je ponovio smjernicu da će kamatne stope ostati na postojećim ili nižim razinama kroz dulje razdoblje", kazao je Marc Chandler, čelnik valutne strategije u tvrtki Brown Brothers Harriman.

Dolar je dobivao na vrijednosti i uoči sutrašnje objave ključnog izvješća o zaposlenosti koje bi moglo ojačati argumente za smanjenje američkih monetarnih poticaja gospodarstvu već ovoga mjeseca.

Danas su mu tako podršku pružile najnovije vijesti s tržišta rada. Tako je agencija ADP u izvješću koje na tržištima smatraju svojevrsnim uvodom u sutrašnje ključno službeno izvješće američke vlade o zaposlenosti objavila da su privatne kompanije u SAD-u u kolovozu otvorile 176 tisuća novih radnih mjesta.

Upravo je zapošljavanje jedan od ključnih faktora na temelju kojeg će američki Fed odlučivati o daljnjim poticajima za gospodarstvo.

Od drugih valuta dobitnica izdvaja se još britanska funta kojoj je podršku pružila odluka s današnjeg zasjedanja britanske središnje banke Bank of England (BoE) o nepromijenjenim ključnim kamatnim stopama od rekordno niskih 0,5 posto. Bančin program kupovine britanskih državnih obveznica također nije mijenjan.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙